Sok kárt okozott a rendkívüli időjárás, és még mindig nincs vége

Hétvégén újabb havazás, majd eső várható, több vármegyében kidőlt fák okoznak fennakadást. Lillafüreden a szélsőséges időjárás miatt nem jár a kisvonat.

Magyar Nemzet
2023. 01. 21. 16:15
null
Miskolc, 2022. december 11. Behavazott út Lillafüreden 2022. december 11-én. MTI/Vajda János Fotó: Vajda János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombaton túlnyomóan borult égbolt mellett éjjel csak átmenetileg, vasárnap a Dunától keletre már nagyobb területen csökken a felhőzet. Az Alföldön inkább eső, a Nyugat-Dunántúlon havazás várható, a középső zónában ma havas eső, holnap inkább eső lesz. Éjszaka északkeleten ónos eső, a Dél-Alföldön néhol zivatar is kialakulhat. Vasárnap késő délelőttől délkelet felől szűnik a csapadék. Az északi, északkeleti szél élénk, a Nyugat-Dunántúlon időnként erős lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3 és +2 fok között alakul, de a kevésbé felhős, hóval borított tájakon ennél néhány fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 5 és 10, a Nyugat-Dunántúlon 0, +4 fok között várható.

Kidőlt és veszélyesen megdőlt fák okoztak károkat Heves vármegyében
Péntek estétől szombat délig 14 alkalommal avatkoztak be a tűzoltók – tájékoztatott Nagy Csaba, a vármegyei katasztrófavédelmi szóvivő. Bükkszék és Bátor, Szilvásvárad és Bélapátfalva között, illetve Bátor, Szilvásvárad, Szentdomonkos, Sirok és Mónosbél határában fák dőltek az útra, szalagkorlátra, valamint lelógó ágak veszélyeztették a közúti és a vasúti közlekedést – részletezte. Hozzátette: két helyszínen a fák távközlési vezetékekben, Szilvásváradon egy kerítésben és lámpaoszlopban okoztak kárt, míg Sirokon villanyvezeték tartóoszlopát törte el egy kidőlt fa.

Kifejtette: az egri és pétervásárai hivatásos, a bélapátfalvai önkormányzati és a szilvásváradi önkéntes tűzoltók motoros láncfűrészekkel, kéziszerszámokkal távolították el a növényeket. A legtöbb beavatkozásra Szilvásváradon és határában volt szükség, ott a település önkéntesei hét alkalommal segítették a hivatásos egységek munkáját.

Nem jár a kisvasút Lillafüreden

Nem járnak a Lillafüredi Állami Erdei Vasút szerelvényei szombaton a szélsőséges, csapadékos időjárás és a Bükkben kidőlt fák miatt – jelentette be az Északerdő Zrt. A kisvasút további közlekedéséről az időjárás függvényében dönenek majd.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az Egererdő Zrt. arra szólított fel, hogy senki ne menjen hétvégén az erdőkbe, mert kockázatos a túrázás a Mátrában és a Bükkben is. A társaság vasárnap 19 óráig lezárta a kékestetői bekötőutat és az adótoronyhoz vezető mellékutat.

Borítókép: Havazás Lillafüreden (Fotó: MTI/Vajda János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.