Budapesti embervadászat: eddig hét lehetséges antifa támadót azonosítottak

A februári budapesti embervadászat hét lehetséges elkövetőjét azonosították eddig a budapesti rendőrök. Közülük két külföldi jelenleg is letartóztatásban van, egy német állampolgár bűnügyi felügyeletét rendelték el, egy magyar állampolgár pedig szabadlábon védekezik. A bűncselekmény-sorozattal összefüggésben a BRFK további három német állampolgár ellen adott ki elfogatóparancsot.

2023. 03. 21. 18:08
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eddig hét lehetséges antifa elkövetőt azonosítottak a budapesti rendőrök abból a legalább tizenötből, akik február 9–11-én Budapesten az eddigi adatok szerint találomra kiválasztott célpontokra támadtak. A szélsőbaloldali német, olasz és magyar radikálisok négy helyszínen brutálisan összevertek összesen nyolc embert, magyarokat, lengyeleket, németeket, akiknek annyi volt a bűnük, hogy katonai jellegű ruhában voltak. 

A szélsőbaloldali támadók összetéveszthették őket a február 11-én az 1945-ös kitörésre emlékezőkkel, az eddigi adatok szerint azonban egyetlen áldozat sem a szélsőjobboldali demonstráció miatt volt Budapesten. 

Az egyik német embervadász antifát a belvárosban fogták el a rendőrök. Forrás: Police.hu

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a Magyar Nemzet kérdésére közölte: a BRFK nyomozócsoportja által közösség tagja elleni erőszak bűntett gyanúja miatt folytatott eljárásnak továbbra is négy gyanúsítottja van. Közülük két külföldi jelenleg is letartóztatásban van, egy német állampolgár bűnügyi felügyeletét rendelték el, egy magyar állampolgár szabadlábon védekezik. A bűncselekmény-sorozattal összefüggésben a BRFK további három német állampolgár ellen adott ki elfogatóparancsot. A magyar és a német nyomozó szervek között folyamatos az egyeztetés. 

 

Lapunk arról is értesült, hogy a fogva tartott német férfi és olasz nő ellen a kényszerintézkedést június 14-ig meghosszabbította az illetékes nyomozási bíró. A bűnügyi felügyelet alatt álló német állampolgárságú nő hetente egyszer e-mailben jelentkezik a magyar hatóságoknál. A magyar gyanúsított nő – bár nincs ellene kényszerintézkedés – elérhető a nyomozók számára, és együttműködő.

A Bild című német napilap már február 11-én azt írta, hogy a lehetséges antifa támadók, akik Magyarországon akcióztak: Clara Judith Wittkugel (22), Anna M. (25), Emilie D. (21), Moritz Christian Leopold Schroeter (20), Tobias E. (29) Németországból és Ilaria S. (38) Olaszországból. Közülük Tobias E. és Ilaria S. van letartóztatásban Budapesten, Anna M. van bűnügyi felügyelet alatt.

Clara Judith Wittkugel körözési fotója. Forrás: Police.hu

Három német állampolgár, a húszéves Moritz Christian Leopold Schroeter, a 22 éves Clara Judith Wittkugel, valamint a 21 éves Emilie Samira Dieckmann ellen továbbra is a BRFK által kiadott nemzetközi elfogatóparancs van érvényben. Tévesnek bizonyultak azok a német lapértesülések, miszerint a napokban a német rendőrök elfogták Schroetert és Dieckmannt.

 

Moritz Christian Leopold Schroeter körözési fotója. Forrás: Police.hu

Mint azt német hatósági forrásokból megtudtuk, annyi valóban igaz, hogy óriási razziákat tartott a német bűnügyi rendőrség Lipcsében és Jénában, ahol a hírhedt szélsőbaloldali Kalapácsbanda tagjainak többsége él vagy élt. A múlt szerdai házkutatások során a nyomozók egy sor, közelebbről meg nem nevezett bizonyítékot foglaltak le, így például iratokat és elektronikus adathordozókat. A bizonyítékokból nyert adatokat a magyar hatóságokkal együttműködve értékelnek ki.

Emilie Samira Dieckmann körözése. Forrás: Police.hu

A Frankfurter Allgemeine Zeintung közben arról ír, hogy Raymond Walk, a CDU türingiai parlamenti képviselőcsoportjának belpolitikai szóvivője felszólította az állam kormányát, vizsgálja meg két erfurti jobboldali szélsőséges brutális megverését, ami a nyílt utcán történt. Az áldozatokat januárban támadta meg féltucatnyi álarcos fiatal, kalapáccsal, viperával ütötték őket, a megtámadott két férfi súlyos koponyasérüléseket és csonttöréseket szenvedett. 

Az erfurti támadás mind eszközhasználatban, mind brutalitásban, mind csordajellegét tekintve feltűnően hasonló a budapesti embervadászatokhoz.

A Budapesten elfogott antifáktól elkobzott fegyverek. A szerző felvétele

Raymond Walk ugyanakkor szorgalmazta a türingiai parlamentben a titkosszolgálati források és informátorok felhasználását a baloldali szélsőséges támadás kivizsgálásához. Ezt azzal indokolta, hogy a szélsőségesek részéről megtapasztalható erőszak már nem tartományi, hanem országos szintű. 

Borítókép: Az embervadászok Gazdagréten is lecsaptak (Forrás: A térfigyelő kamera felvételéből egy képkocka)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.