Ellentmondásokba keveredett a MOK elnöke

Kincses Gyula szerint nyomásgyakorló akciójuk a legkulturáltabb eszköz volt, amivel üzenni tudtak a kormánynak.

Magyar Nemzet
2023. 03. 06. 9:09
KINCSES Gyula
Budapest, 2022. november 11. Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke nyilatkozik a sajtónak a Rendőrségi Igazgatási Központban tartott sajtótájékoztató után 2022. november 11-én. Ortopéd szakorvosokat, két asszisztenst, egy gyógyászati segédeszközök gyártásával foglalkozó cég tulajdonosát, gazdasági vezetőjét és üzletkötőjét, valamint egy másik vállalkozás vezetőjét vette őrizetbe a rendőrség, mert a gyanú szerint csaknem háromezer ember személyes adatával visszaélve írtak fel az orvosok gyógyászati segédeszközöket, amelyek után a gyártók törvénysértően hívták le a támogatást a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől. Az összeg eléri a kétszáz millió forintot. MTI/Lakatos Péter Fotó: Lakatos Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orvosi kamara jövőjéről, az etikai eljárásokról és egészségügy átalakításáról is beszélt a Forbesnak adott interjúban Kincses Gyula. A Magyar orvosi Kamara elnöke elismerte: az elmúlt bő három évből két és fél év egy jó együttműködést hozott - elsősorban a belügyminiszterrel, majd az utóbbi időben egyre több lett a feszültség, ami miatt úgy érezték, hogy nyomást kell gyakorolniuk a kormányra. Szavai szerint a nyomásgyakorló akciójuk a legkulturáltabb eszköz volt, amivel üzenni tudtak a kormánynak, hogy az orvostársadalom egységes és erős, és amivel tárgyalást tudtak kikényszeríteni az alapellátás valós problémáinak megoldásáért.  

Érdemes megjegyezni, miközben a MOK azt sérelmezi, hogy a Belügyminisztérium nem egyeztettek velük, Kincses Gyula az interjú során a szaktárcával való tárgyalási folyamatokat részletezte. A MOK elnöke úgy fogalmazott: 

az iránnyal nem volt gond, ezt többször el is mondtuk. A részletekkel és a megváltozott tárgyalási stílussal viszont igen.

Elmondása szerint azt tapasztalták, hogy az ősz második felétől Takács Péter egészségügyi államtitkár „letért arról az útról, hogy valós egyeztetéseket, közös gondolkodást folytasson”, és végül „nem is került a jogszabályba semmi abból, amiben megegyeztünk”.

Utóbbi azért is érdekes, mivel Kincses Gyula később arról beszélt, hogy 

sok követelésük, amiért a kamara harcolt, át fog menni a kormányzaton, meg fog valósulni. 

Véleménye szerint mindez azért van, mert nem akarták, hogy ez a gyengeség jelének, engedménynek tűnjön, ezért nem a MOK javaslatára valósul meg. 

Kincses Gulya végül kiemelte: nagy a csábítás arra, hogy ők is visszavágjanak a politikának, de ez egyfajta „kvázi-ellenzéki” szerepbe kényszerítené őket, amit nem szeretnének. 

A teljes interjú IDE kattintva érhető el. 

Borítókép: Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.