Felszámolták a sztrádai pihenőket végigfosztogató maffiát

A magyar autópályák pihenőit végigfosztogató, családi, rokoni, baráti alapon szerveződött bandát számoltak fel a Pest megyei rendőrök. Az áldozatok zöme külföldi, akiket álmukban lepett meg a gátlástalan banda. Eddig tizenhét bandatagot fogtak el. Tizenhárman letartóztatásban várják a nyomozás végét és a minden bizonnyal súlyos elmarasztaló ítéletet.

2023. 03. 06. 13:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt időszak földrajzilag egyik legnagyobb kiterjedésű bűncselekmény-sorozatának sikeres nyomozását hangolták össze a Pest vármegyei rendőrök. Egy, az egész ország területén fosztogató bűnbandát kapcsoltak le az ügyészség és több vármegyei rendőrfőkapitányság közreműködésével. Minderről sajtótájékoztatón számolt be ma Latorovszky Gábor ezredes, a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettese, valamint Kövecs Máté főügyészségi ügyész, a Bács-Kiskun megyei főügyészség helyettes szóvivője.

Az autópályák pihenőit fosztogató bűnszervezet (Forrás: PMRFK)

A családi, rokoni, baráti alapon szerveződött bűnbanda az autósztrádák parkolóiban pihenőre félreálló, alvó utazók kifosztására specializálódott. Latorovszky Gábor szerint nem dolgoztak tisztán, sokszor csendben sem, ám legtöbbször igen csekély nyomot hagytak, a kifosztott, meglopott, elsősorban külföldi áldozatok pedig főként utólag, ébredés után szembesültek az akár órákkal korábban okozott kárukkal. 

 

Az ezredes elmondta: bűnügyi portyákat szerveztek, visszatérően ellenőriztek, de nem sikerült a tetten érés. Miután feltűnt az autópályák, gyorsforgalmi utak pihenőiben tavaly nyár óta végrehajtott bűncselekmények sorozatjellege és egyazon csapathoz való köthetősége, a magányos tettesekből, elszigetelt esetekből szervezett bűnbanda és vármegyehatárokon átívelő, legalább félszáz ügyből álló sorozat vált. Az ORFK ekkor jelölte ki a Pest vármegyei rendőröket a bűncselekmény-sorozat nyomozásának koordinálására. 

Felszámolták a maffiát

A napokban felszámolt maffia először 2022. 08. 24-én Lajosmizsénél, az M5-ös pihenőjében csapott le. A széles körű nyomozás megállapítása szerint az M5-ös mellett, az M0-s, az M1-es és az M7-es sztrádákon portyázott a banda, ám amikor elindultak a bűnügyi portyák, az M3-asra, sőt a sztrádák közelében, a főutak pihenőire is kiterjesztették tevékenységüket. Eddig több mint ötven kifosztást és lopást rónak a terhükre.

A Pest vármegyei nyomozók egy kézbe gyűjtötték az azonosnak tűnő, korábban már felfüggesztett vagy még folyamatban lévő nyomozások iratait. A Fejér, Komárom-Esztergom, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest vármegyét érintő ügyekben addig beszerzett adatokat összevetették, kapcsolódási pontokat, azonos, több helyszínen is előforduló nyomokat gyűjtöttek, szűrtek, szűkítettek, bővítettek, elemeztek, értékeltek.

A levont következtetések alapján – hetekkel később – a fantomokat egyre-másra meg tudták személyesíteni, az azonosított tettesekre dolgozva a csapat tagjait bővíteni tudták, amellyel aztán a bűnügyek száma is gyarapodott.

Az országúti fosztogatók névvel illetett banda tagjainak azonosításához, felkutatásához és elfogásához minden érintett vármegyében dolgozó rendőr hozzátett valamit, sőt, a kezdetektől szoros, sokszor jelenléti ügyészi felügyeletet biztosított a Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség vezető ügyésze és munkatársai. Heteken, hónapokon át tartott vállvetve a munka: minden lehetséges módon és eszközzel, egymást segítve és kiegészítve gyűjtötték a bizonyítékokat, amelyekkel kikezdhetetlenné tették a gyanúsítást, valamint a rajtaütés utánra tervezett, személyi szabadság korlátozására vonatkozó ügyészi indítványokat.

Február 27-én hajnalban egy időben csaptak le a TEK és a Készenléti Rendőrség közreműködésével 12 bandatagra. Mivel nem egy címre, nem egy emberért és nem is kispályásokért indultak, a Pest vármegyei rendőrökön kívül Fejér, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei, illetve érdi támogató egységek, a Készenléti Rendőrség bevetéstámogatói, valamint a Terrorelhárítási Központ műveleti egységei is gyülekeztek a hajnali eligazítás Bács-Kiskun vármegyei helyszínén, ahogyan a kecskeméti vezető ügyész is.

A korábban kiosztott feladatok, a címekre induló csapatok, a részfeladatok sorrendjének még egyszeri pontosítása után a több tucat szolgálati jármű a közel 100 rendőrrel és TEK-essel megindult Kunszentmiklósra. Egyazon település több utcáját lepték el egy időben az egységek. Tizenkét helyszínre 12 emberért indultak, 12 embert elfogtak.

A bandatagok

A 12 elfogott férfi (az 58 éves N. Zsigmond, az 50 éves H. Mihály, a 44 éves Cs. Lajos, a 42 éves Cs. Zoltán, a 35 éves R. Norbert, a 32 éves F. Zoltán, a 29 éves N. Dániel, a 26 éves K. István, a 25 éves F. Erik, a 24 éves N. János Márk, a 21 éves ifj. Cs. Zoltán, valamint a 20 éves R. Zoltán) mindegyike tagadta, hogy bármilyen szinten is tagja lenne egy ilyen bűnszervezetnek, egyikük értetlenségének is hangot adott, mit is keres ő valójában egy kihallgató helyiségben.

Valamennyiüket le is tartóztatták az illetékes nyomozási bírók, mivel tartani lehet a bűnismétléstől, tanúk befolyásolásától, bizonyítékok eltüntetésétől és a szökésüktől.

A mostani rajtaütés lezárta annak az immár 17 gyanúsítottra növelt létszámú  (öt férfit 2022 decemberében fogtak el) csapatnak a bűnös ténykedését, amelynek tagjai közül a többen egy 2015-ben feltűnt autópályás banda azóta elfogott (https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/alul-felul-bilincs) és szabadságvesztését töltő vezérétől, N. Attilától „tanulhatták a szakmát”. Több mint esélyes, hogy a jelenleg 50-nél is több ügyből álló sorozat jövőbeni szélesítésével a még folyamatban lévő nyomozások eredményesek lesznek.

Borítókép: az egyik gyanúsított elfogása (Forrás: PMRFK)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.