Így játsszák ki a gyermekvédelmi törvényt a magyar nyelvű, külföldi médiaszolgáltatók

Az RTL Klub egy, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatósággal fennálló vitájában azt állítja, hogy Luxemburgban szerkesztik a műsoraikat, így az ottani médiahatóság dönt majd a Való Világban látható, elhíresült tojástöréses jelenettel kapcsolatban – mondta el Koltay András az Igazságháborúk II. című konferencián tartott előadásában. Az NMHH elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy így játsszák ki a magyar gyermekvédelmi törvényt is azok a magyar nyelvű szolgáltatók, amelyek a kifogásolt, LMBTQ-tematikájú tartalmakat tesznek közzé felületeiken.

2023. 03. 13. 14:42
KOLTAY András
Az Igazságháborúk II. című konferencia Budapesten Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európa időközben megváltozott, máshol tart, mint 1950-ben – idézte fel Koltay András egy beszélgetését 2010 környékéről, amikor az akkor elfogadott új magyar médiatörvényről vitatkozott egy nyugat-európai szakértővel. A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke az Igazságháborúk II. című konferencián tartott előadásában elmondta: a 2010-es magyar médiatörvénybe is beleírták, hogy a közerkölcsöt figyelembe véve is felléphet a hatóság a médiatartalmak ellen. Ekkor ezt a nyugat-európaiak már sérelmezték, holott az 1950-ben elfogadott emberi jogok egyetemes nyilatkozata is tartalmazza ezt az elvet, és a közerkölcs szót is.

Koltay szerint ez az elv elsősorban a megalázó, kiszolgáltatott helyzetben lévő személyek öncélú bemutatását tiltja. A jogszabály a közönség felé próbálja biztosítani, hogy olyan tartalmakkal szembesüljön, amelyek az emberi méltóság jogát tiszteletben tartják.

A hatóság vezetője elmondta, alapvetően négy csoportra oszthatók azok a tartalmak, amelyek esetén az NMHH vizsgálatot szokott kezdeményezni. Ilyenek a gyermekek szereplésével készült méltóságsértő tartalmak. Ez az utóbbi időben már visszaszorult, ami előremutató, hiszen egy egészséges társadalomban nem lehet a gyerekeket bulvárcéloknak kitenni.

A második eset a személyiségi jogok megsértése – bűncselekmény, baleset esetén magánszemélyeket tesznek felismerhetővé, szerencsére erre is kevesebb példa van az utóbbi időben. A hatóság társadalmi csoportok védelmében akkor jár el, ha gyűlöletbeszéd szintjét nem éri el az adott tartalom, de az emberi méltóságot sértheti, ez a harmadik csoport. 

A negyedik eset, amikor a műsor koncepciói sértik az emberi méltóságot. Alapvetően ilyenek a valóságshowk, vetélkedők egy része. Koltay András példaként hozta fel a feleségkeresős műsorokat, amelyek mára kikoptak a kínálatból.

Az NMHH elnöke két friss ügyet is említett. Az egyik a Celeb vagyok, ments ki innen! című műsor, amelyben egy kolumbiai kisfiút alázott meg Vadon János műsorvezető, Sebestyén Balázs lelkes közreműködése mellett. Ebben az ügyben a médiatanács döntött, bíróság előtt van az ügy, az ítélethozatalkor azt kell majd mérlegelni, hogy az, hogy a jelenethez hozzájárult a gyerek és a szülője, és pénzt kaptak érte, lehetőséget ad-e a megalázásra. Az NMHH szerint egyértelmű nem a válasz erre a kérdésre. 

A másik most futó ügyként Koltay András a Való Világ 11. szériájának elhíresült, tojástöréses jelenetét hozta fel, amikor az egyik szereplőnek a homlokán kellett tojásokat törnie, hogy újra legyen meleg víz a villában. Az NMHH elnöke szerint ez a kiragadott jelenetsor jól illusztrálja a műsorszám atmoszféráját, és el is marasztalták miatta a csatornát. 

Az RTL azonban Koltay tájékoztatása szerint luxemburgi joghatóság alatt áll, állításuk szerint ott szerkesztik a műsort, az ottani médiahatóság fogja megítélni a csatornán látható jeleneteket. – Ha a luxemburgi hatóság olyat lép, amit a magyar hatóság nem tud elfogadni, akkor uniós procedúra kezdődik – vetítette előre Koltay András. 

Az NMHH elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar gyermekvédelmi törvényt is így játsszák ki a magyar nyelvű médiafelületek. A külföldi kézben lévő szolgáltatók hamar kitanulták, hogy ez a védekezés megbénítja a magyar hatóságokat, és csak ilyen felületeken tesznek közzé kifogásolható, LMBTQ-tematikájú tartalmat. Koltay András szerint a hatóságnak meg kell próbálnia érvényt szerezni a tagállami törvényeknek, még akkor is, ha ez nem mindig sikerülhet. 

Borítókép: Koltay András, elnök, NMHH. (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.