Jól halad a Ménesi úti campus építése

A jövő tavaszi félévben már tanórákat is tarthatnak a Corvinus Ménesi úti, átépítés alatt lévő campusában, amelynek vázszerkezete elkészült, most a homlokzati elemei kerülnek a helyükre. Ez a fejlesztés is a modellváltás eredménye – nyilatkozta lapunknak Barta Márton, az egyetem stratégiai vezetője. A campus multifunkciós oktatási és közösségi pont lesz, ahol 180 főt tudnak elhelyezni.

2023. 03. 23. 21:45
null
Budapest, 2022. december 9. A Budapesti Corvinus Egyetem által közreadott képen az intézmény új, Ménesi úti kampuszának látványterve. A tervek szerint 2023 őszétől vehetik birtokba a hallgatók és oktatók az új kampuszt. MTI/Budapesti Corvinus Egyetem Fotó: Budapesti Corvinus Egyetem
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Javában zajlik a Budapesti Corvinus Egyetem Ménesi úti új campusának az építkezése, most a homlokzati elemek kerülnek a helyükre, a vázszerkezet már készen van – válaszolta a Magyar Nemzet kérdésére Barta Márton, az egyetem stratégiai vezetője. Hozzátette, ez a fejlesztés nem jöhetett volna létre a modellváltás nélkül, mert az egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány finanszírozza és irányítja a campus fejlesztését, jelentős részben állami támogatásból.

 A tervek szerint a tanóraszerű, rendszeres működés a jövő tavaszi félévben fog elindulni, ősszel pilot jelleggel tesztelik a különböző funkciókat.

A stratégiai vezető kiemelte: a helyszín valójában egy multifunkciós oktatási, innovációs és közösségi központ. 

A Corvinus szempontjából a legnagyobb újdonság az, hogy létrejön egy park és egy sportközpont is, ezek jelenleg egyáltalán nincsenek az egyetemen. 

Ezen túlmenően fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a campuson korszerű oktatásmódszertanok használatára alkalmas kollaborációs-kooperációs és projekttereket alakítanak ki, amitől nagyon sokat várnak – mondta.
Emellett nagy reményeket fűznek a 180 fő elhelyezésére alkalmas, kiváló minőségű kollégiumhoz, illetve az egyetem vállalkozásinkubációs programjához, ami szintén a Ménesi úti campuson fog helyet kapni. Létrehoznak még egy adatelemzéssel foglalkozók számára otthont adó technológiaintenzív közösségi teret is, erre jelenleg a gazdaság- és társadalomtudományokban zajló „adatforradalom” kreatív központjaként tekintenek.

Barta Márton kiemelte: a campust a jövő generációinak, az egyetemnek és partnereinek szánják. Mint mondta, az új üzleti adattudomány, valamint a filozófia, politika, gazdaság alapszakok hallgatói már ott fognak tanulni, de a campus helyet ad a különböző vállalatokkal történő innovációs együttműködéseknek is. Hangsúlyozta: a Corvinus Egyetem modellváltási folyamatának kiemelten fontos eleme, hogy az 

egyetemet nem az akadémiai tudás elefántcsonttornyaként képzelik el, hanem egy kifelé forduló, a környezetével együtt lélegző, kreatív tudásintézményként – a campus kialakítása pedig pont ezt a stratégiai szándékot támogatja.

A Corvinus Egyetem egyre többet tesz a szerényebb családi hátterű fiatalok támogatásáért: létrehozta az ­Illyés Gyula-programot, valamint corvinusos szakkollégiumok működtetik a Szabó Kálmán-tehetségprogramot. A campus kollégiuma is elérhető lesz számukra a kollégiumi szociális ösztöndíj segítségével.

A campus kivitelezése is egyedülállónak számít, hiszen a hazai felsőoktatásban elsőként a LEED Gold fenntarthatósági minősítés kritériumai szerint épül és fog működni az AA+ energiahatékonysági bizonyítvánnyal rendelkező létesítmény, ahol elhelyeztek napelemrendszert, talajszondákat az egyedi hőszigetelés mellett.

Hozzátette, nagyon büszkék arra, hogy a campus szakmai programja közösségi tervezés eredményeként született. Úgy fogalmazott: a Corvinus legelső modellváltó egyetemként vágott bele egy átfogó megújulási folyamatba, és a campust úgy alakították ki, hogy a megújulás szimbólumaként megmutassa: milyen egy XXI. századi gazdaság- és társadalomtudományi egyetem.

Borítókép: Látványterv a kész épületről (Fotó: MTI/Budapesti Corvinus Egyetem)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.