Erdő Péter: Nekünk és a szentatyának is nagy élmény volt a magyarországi apostoli látogatás

A bíboros elmondta, Ferenc pápa és kísérete megtapasztalta azt a szeretetet, ami a látogatás egész idején körbevette őket.

Forrás: Magyar Kurír2023. 05. 01. 8:53
FERENC pápa; ERDÕ Péter
Pápalátogatás - Szentmise a Kossuth téren Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ez egy nagyszerű látogatás volt. Az egész magyarság számára nagy élmény volt, és a szentatyának is. Ferenc pápa és kísérete megtapasztalta azt a szeretetet, ami a látogatás egész idején körbevette őket. Az utazás jelmondatának megfelelően, „Krisztus a jövőnk”, a szentatya mindvégig az optimizmust, az élet értékébe vetett hitét, bizalmát sugározta felénk – nyilatkozta a Magyar Kurírnak Erdő Péter. A bíboros elárulta, Ferenc pápa ugyan a 87. életévében van, de korát meghazudtolóan, fáradhatatlanul vitte végig az apostoli utat. A portál azon kérdésére, hogy a találkozásokban gazdag három napból mi az, ami különösen megérintette a bíboros atyát, Erdő Péter a következőt válaszolta:

Azokat a gesztusokat emelném ki, melyeket a körünkben megtett Ferenc pápa. 

„Tegnap délelőtt, amikor a pápamobilon elkísérhettem a szentatyát a Kossuth téren, sokan nyújtották oda neki a kisgyermeküket, ő pedig megállítva a menetet fáradhatatlanul megáldotta, megcsókolta a hozzá emelt kicsinyeket. 

Azt gondolom, ez egy életre szóló öröm a szülőknek, és később visszatekintve a gyermekeknek is egy ajándék ez a találkozás.  Ezek a gesztusok, amiket nem kényszerűségből, hanem szívből jövően, emberien, szeretetből tett meg.”

És összességében a Kossuth téri szentmise, ami nemcsak a kiváló, hozzáértő szervezésnek köszönhetően volt kiemelkedő, hanem mert a Szentlélek működését is megtapasztalhattuk.

A bíboros elárulta, az egyes találkozásokat követően a szentatya megosztva örömét kifejezte, hogy jó megtapasztalni: itt élnek az európai, keresztény értékek.

Erdő Péter úgy véli, Ferenc pápával való találkozás egy életre szóló öröm a szülőknek, és később visszatekintve a gyermekeknek is egy ajándék . Fotó: Mirkó István

Hozzátette, Ferenc pápa egész pápasága alatt sokat foglalkozott Európával, annak lelkével. Erdő Péter 2014-ben az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) elnökeként elkísérhette a pápát Strasbourgba, ahol a szentatya beszédet mondott az Európai Parlamentben és az Európa Tanácsban. Ferenc pápa már akkor is tükröt tartott hallgatóságának, felhívva a figyelmet, hogy térjünk vissza az alapító atyák értékeihez.

Borítókép: Erdő Péter és Ferenc pápa a Kossuth téren (Fotó:Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.