Itt az allergiaszezon, és a pázsitfűfélék pollenjei senkit nem kímélnek

Országosan magas a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja, helyenként elérheti a nagyon magas szintet is az Aerobiológiai Hálózat mérései alapján. A következő időszakban a pázsitfűfélék virágporára érzékenyeknél erősödhetnek a szénanátha tünetei – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) hétfőn.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 23. 11:41
Young,Spring,Fashion,Woman,Blowing,Dandelion,In,Spring,Garden.,Springtime. pollen, allergia, shutterstock
1015933684 Fotó: Pavlovska Yevheniia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magas pázsitfűpollen-koncentráció esetén, viharok és villámlás hatására a levegőben szálló nagyobb pollenszemek kisebb részecskékre esnek szét, amelyek kis méretüknek köszönhetően 

a tüdő mélyebb részeibe is eljutnak, így hevesebb reakciót válthatnak ki a szervezetben.

Ekkor a tünetek hirtelen súlyosbodhatnak és asztmatikus tünetek, fulladás jelentkezhet – hívták fel a figyelmet.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ az allergiások és az asztmában szenvedők számára javasolja, hogy vihar ideje alatt és az azt követő néhány órában is tartózkodjanak beltérben és zárják be az ablakokat. Az udvarokban, útszéleken, árokpartokon most különösen fontos a fűnyírás, kaszálás, amivel csökkenthető a pázsitfűfélék pollenszórása – tanácsolták, kiemelve, hogy fűnyírás során allergiás, asztmás ember lehetőleg ne tartózkodjon a közelben, a lakásban pedig gyakran érdemes nedves portörlést végezni.

Az NNK jelezte azt is, hogy honlapján naponta frissülő előrejelzés érhető el a várható pollenhelyzetről.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.