Leszakad az ég, jönnek a viharok, kiadták a citromsárga figyelmeztetést + videó

A Kárpát-medence időjárását továbbra is anticiklon alakítja. Marad a nyáriasan meleg, napos idő kevés helyen záporral, zivatarral.

Magyar Nemzet
Forrás: MET2023. 05. 22. 6:55
null
Derecske, 2020. április 29. Zivatarfelhõk egy repceföldrõl fényképezve Derecske térségében 2020. április 29-én. Erre a napra az egész országra figyelmeztetést adott ki zivatarveszély miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sok napsütés várható kevés fátyol- és gomolyfelhővel. Helyenként zápor, zivatar alakulhat ki, nagyobb eséllyel délen és nyugaton.

A keleti, északkeleti szél időnként megélénkülhet. Zivatarok környezetében átmeneti szélerősödés is előfordulhat.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 24 és 28 fok körül alakul. Késő estére 12 és 18 fok közé hűl le a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

 

Kiadták a figyelmeztetést

Napközben az északkeleti megyék kivételével kedvezővé válnak a feltételek zivatarok kialakulásához. A zivatarokat apró szemű jég és átmeneti szélerősödés is kísérheti. Éjszakára gyengülnek, majd megszűnnek a zivatarok.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, Somogy, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna, Vas, Veszprém és Zala vármegyére elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adott ki zivatar miatt.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala vármegyére felhőszakadás miatt adtak ki elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést.

Ezeken a területeken intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

 

Milyen idő lesz a héten?

A folytatásban is átlag körül vagy valamivel felette alakulnak a maximumok. Zápor, zivatar általában kevés helyen fordulhat elő, csak a hét közepén növekszik meg átmenetileg a csapadékhajlam.

Gyengülőfélben lévő hidegfront érkezik, ami lényeges lehűlést nem hoz magával. Ezt követően anticiklon peremére kerülünk, aminek hatására szárazabb és hűvösebb idő várható.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.