Most még csak esik az eső, de hamarosan nagyot változik a helyzet

Szerdán már villámárvizekre kell számítani.

Magyar Nemzet
Forrás: Időkép, MET2023. 05. 16. 14:59
null
Budapest, 2019. július 28. Láncokba fejlõdõ zivatarfelhõ, vagyis szupercella a budapesti Szabadság híd felett 2019. július 28-án. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyelőre „csak” az eső esik, ugyan beágyazott záporok többfelé előfordulnak, zivatarok még nem alakultak ki kedden – számolt be az aktuális időjárásról az Időkép.

Felhívják a figyelmet, hogy délutánra azonban nagyot változik a helyzet, ugyanis az országtól délre örvénylő mediterrán ciklon hidegfronti szakasza közelíti meg Magyarországot, így egyre többfelé labilizálódik a légkör. A portál szerint ezt azt jelenti, hogy várhatóan Horvátország felől zivatarok lépnek majd be az országba, amelyek elsősorban 

a Dunántúlt és a középső tájakat érinthetik, de elszórt zivatarok keleten is kialakulhatnak az esti óráktól.

Közben az Országos Meteorológiai Szolgálat arra figyelmeztet, hogy szerda éjfélig a több hullámban érkező csapadékból kiváltképp az Észak-Dunántúlon akár 20 milliméter feletti mennyiség is eshet, továbbá zivatarokkal is jobb lesz számolni országszerte. 

Zivatarokra figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat. Fotó: met.hu

Hozzáteszik, hogy kedden délután eleinte a déli és középső tájakon, később északon, északnyugaton is egyre nagyobb területen fordulhatnak elő zivatarok, amelyeket főleg 

intenzív csapadék kísérhet – akár 20-30 milliméter, lokálisan ennél több is lezúdulhat –, emellett jégeső – 1-2 centiméter –, és néhol viharos szél – akár 60 km/h – is lehet. 

Szerdán főként a keleti térségben kialakuló konvergencia mentén várhatók nagyobb számban zivatarok, melyek akár villámárvizeket is okozhatnak elsősorban a Mátra- és Bükkalja térségében. Heves zivatarok mindkét nap előfordulhatnak erősen viharos szél és nagyobb méretű jég kíséretében – fűzték hozzá. 

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.