Révész Máriusz: Sportnemzetből lustuló nemzet lettünk

A magyarok 59 százaléka sohasem sportol, 15 százalékuk pedig csak ritkán, a mozgásszegény életmód ugyanakkor számos komoly betegséggel hozható összefüggésbe.

2023. 05. 21. 15:35
null
20200902 budapest varosliget uj sport centrum atadasa havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azt a célt tűztük, ki, hogy Magyarország a legélhetőbb országok közé tartozzon – hangsúlyozta lapunknak Révész Máriusz, jelezve: az elkövetkező időszak feladata, hogy a magyar társadalomra jellemző negatív trendeken és tendenciákon változtassanak. Az Aktív Magyarországért felelős államtitkár szerint az egyik ilyen társadalmunkra jellemző probléma az elhízottság, ahol a statisztikai adatok szerint nagyon messze vagyunk a kívánatostól. – Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felmérése szerint az egészségügyi állapotunkat 18 százalékban az egészségügyi ellátórendszer, húsz százalékban a környezetünk, 25 százalékban a genetika, 37 százalékban pedig az életmódunk határozza meg. Bár a mindennapok tapasztalati szerint sokan odafigyelnek az étkezésükre, egyre több a vegetáriánus és a vegán, próbálnak többen mozogni, edzőterembe járni, az egészségtudatosságot tekintve – az Eurobarométer adatai szerint – romlott a helyzet Magyarországon. 

A Eurobarométer 2022-es felméréséből kiderült továbbá az is, hogy a magyarok 59 százaléka sohasem sportol, további 15 százalékuk pedig úgy nyilatkozott, hogy csak ritkán. Ez összeadva a magyar lakosság háromnegyedét érinti, ami azért is jelentős, mivel az elhízottság, s az abból következő szív- és érrendszeri betegségek, a mozgásszervi betegségek, a diabétesz, valamint a daganatos megbetegedések mind-mind összefüggésbe hozatóak a mozgásszegény életmóddal, ami naponta 37 ember halálát okozza Magyarországon

– magyarázta az államtitkár, majd a gyermekek állapotát értékelte. Mint fogalmazott, nagy gondot jelent, hogy bár a mindennapos testnevelést is bevezették az iskolákban – 2015 óta folyamatosan, évről évre növekszik az elhízott és túlsúlyos gyermekek aránya. Ez azt jelzi, hogy valamin változtatni kell annak érdekében, hogy a mozgást megszeressék – jegyezte meg. 

Véleményünk szerint a kulcsfogalom az élmény lehet, éppen ezért az élménysportot kell előtérbe helyezni a testnevelésórák során

 – mutatott rá. Révész Máriusz ennek kapcsán kitért a Monspart Sarolta aktív életmód stratégiára is, amely a tervek szerint 2023 nyarára készülhet el. A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Rekreáció Tanszékének vezetője, Lacza Gyöngyvér koordinálásával készülő program során a jelenlegi negatív tendenciák mögött húzódó mélyebb összefüggéseket vizsgálják, valamint csoportonként elemzik azt is, hogy a mit kellene tenni ahhoz, hogy a lakosság rendszeresen mozogjon és aktív életet éljen. A cél az, hogy négy év alatt – a következő Eurobaromtéter felmérésig – 15 százalékkal csökkenjen a soha nem sportoló magyarok száma. Ezt követően egy szűkebb szakértői csoporttal rövid, közép- és hosszú távú stratégiát dolgoznak ki, amely megfelelően megalapozza a következő évek tervezését és beavatkozásait – tájékoztatott az államtitkár. A nyár folyamán emellett egy olyan átfogó felmérés is készül, amelynek eredményeként őszre már a magyar társadalom egészségtudatosságáról is átfogóbb képet lehet kapni – tette hozzá.

Borítókép: Sportoló fiatalok a Városligetben (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.