Településeket öntött el a víz Nógrádban, óriási károkat okozott a vihar országszerte + fotók

Csaknem háromszáz esethez hívták ki szerdán a tűzoltókat az ország minden részéből.

Magyar Nemzet
Forrás: OKF2023. 05. 18. 13:41
null
Hatalmas károkat okozott a hirtelen lezúdult csapadék Nógrád vármegyében: 6 település, 4 város hivatásos tűzoltói, 12 önkéntes egyesület, csaknem 300 helyi lakos, 5500 homokzsák, mintegy 400 ingatlan, 800 bajba jutott ember. A károkat a Virág patak, a Bujáki patak és a Rimóc-Sipek patak áradása okozta. Szerencsére az esetek során senki nem sérült meg, de több lakóház lakhatatlanná vált, így az ott élők rokonokhoz költöztek, de többeket lakosságvédelmi intézkedés keretében helyeztek el. További részletek: https://www.katasztrofavedelem.hu/30/tegnap-tortent Fotók: Észak-Mátra ÖTE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kisteherautó és kisbusz ütközött szerdán Nyírteleknél, egy embert a tűzoltók emeltek ki a járműből. Négy jármű karambolozott délben Csepelen, ketten megsérültek. A viharos erejű szél több vármegyében okozott gondot, Nógrádban több száz ingatlant veszélyeztetett a csapadékot követő áradás. Az időjárás okozta károkat az ország több pontján is tűzoltók számolták fel. Kigyulladt egy ház Szentpéterszegen, a tulajdonosok a macskáik mentése közben szenvedtek füstmérgezést. Szilágyon benzinnel akart begyújtani egy ember, emiatt keletkezett tűz az ingatlanban, és ő maga is megsérült – számolt be a szerdán történtekről a katasztrófavédelem.

Szerdán összesen 294 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiba. 

A harminchat tűzesetet és a 176 műszaki mentést összesen 376 hivatásos, harmincöt önkormányzati, hét létesítményi tűzoltóegység, valamint negyvennyolc önkéntes tűzoltó egyesület kezelte. A beavatkozást igénylő esetek mellett hetvennyolc téves jelzés is érkezett az ügyeletekre.

 

Ítéletidő Nógrádban

Hatalmas károkat okozott a hirtelen lezúdult nagy mennyiségű csapadék Nógrád vármegyében. Karancsberényben egy hegyoldalról nagy mennyiségű csapadék és sár zúdult le, két ingatlan udvarát veszélyeztetve. A salgótarjáni hivatásos tűzoltók, a HELP Önkéntes Tűzoltó Egyesület, valamint a Palóc Nógrád Vármegyei Mentőcsoport önkéntesei avatkoztak be, két lakóház védelmében mintegy ötszáz homokzsákot helyeztek el. 

Kiöntött a Buják településen átfolyó Virág patak és a Bujáki patak. A pásztói hivatásos tűzoltók, a Héhalom Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a bujáki Váralja Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület, valamint az Észak-Mátra Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei távolították el a vizet, és ezer darab homokzsákot helyeztek el. A védekezésben a polgármester irányítása mellett a helyi lakosok is részt vettek. A medréből kilépő víz hatvan ingatlant és százötven embert veszélyeztetett. Lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Fotó: Észak-Mátra ÖTE

Kiöntött a Nógrádsipeken átfolyó Rimóc-Sipek patak, egy gépjármű pedig a kiöntött patakba hajtott. A balassagyarmati és a szécsényi hivatásos tűzoltók mellett a Szécsényfelfalu Községi Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Magyargéc Község Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Nógrádmarcali Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület, a HELP Önkéntes Tűzoltó Egyesület, az Endrefalvai Önkéntes Tűzoltó Egyesület, valamint a Szécsény Járási Mentőcsoport és a Bátonyterenyei Járási Mentőcsoport volt a helyszínen. Az egységek eltávolították a vizet, valamint két és fél ezer homokzsákot helyeztek el összesen tizenöt ingatlannál. A védekezésben kétszáz helyi lakos vett részt a polgármester irányítása mellett. A medréből kilépő víz háromszáz ingatlant és hatszáz embert veszélyeztetett. Hat lakóház lakhatatlanná vált, ezért lakosságvédelmi intézkedés keretében tizenkét embert a helyi kúria épületében szállásoltak el. A helyszínen részleges operatív törzs működött.

A medréből kilépő Rimóc-Sipek patak Rimócon is jelentős károkat okozott. A bátonyterenyei hivatásos tűzoltók mellett a Szécsényfelfalu Községi Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Magyargéc Község Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Nógrádmarcali Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület, a HELP Önkéntes Tűzoltó Egyesület, az Endrefalvai Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a karancssági Kisherceg Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Héhalom Önkéntes Tűzoltó Egyesület, valamint a Bátonyterenyei Járási Mentőcsoport volt a helyszínen. Az egységek vizet távolítottak el, valamint ezerötszáz homokzsákot helyeztek el összesen tizenkilenc ingatlannál. A védekezésben a polgármester irányítása mellett hetven helyi lakos is részt vett. A medréből kilépő víz harminc ingatlant és ötven embert veszélyeztetett. Egy lakóház lakhatatlanná vált, egy embert a településen, rokonoknál helyeztek el. A védekezésben két homlokrakodóval és két tehergépjárművel is segítették a tűzoltók és az önkéntesek munkáját.

Fotó: Észak-Mátra ÖTE

Egy lakóház pincéje került víz alá szerda este Endrefalván. A salgótarjáni hivatásos tűzoltók kéziszerszámokkal és szivattyúval távolították el a vizet, és a közeli árokba vezették. Az Endrefalvai Önkéntes Tűzoltó Egyesület hat önkéntese is a helyszínen volt. Sérülés nem történt.

A katasztrófavédelem bejegyzésben összesítette a hirtelen lezúdult csapadék okozta károkat Nógrád vármegyében:

  • hat település
  • négy város hivatásos tűzoltói
  • tizenkét önkéntes egyesület
  • csaknem 300 helyi lakos
  • 5500 homokzsák
  • mintegy 400 ingatlan
  • 300 bajba jutott ember.
    A károkat a Virág patak, a Bujáki patak és a Rimóc-Sipek patak áradása okozta. Szerencsére senki nem sérült meg, de több lakóház lakhatatlanná vált. Az ott élők rokonokhoz költöztek, többeket lakosságvédelmi intézkedés keretében helyeztek el.
Fotó: Észak-Mátra ÖTE

 

Viharok nyugaton

A viharos erejű szél miatt tegnap összesen tizenegy alkalommal kérték a Vas vármegyei tűzoltók segítségét. Főként kidőlt fák és a viharos erejű szél következtében megrongált tetőszerkezetek miatt riasztották az egységeket. Szombathelyen, a Mikes Kelemen utcában parkoló személyautóra, míg a Széll Kálmán utcába társasházra borult egy fa. Gyöngyösfaluban a Petőfi Sándor utcában, Kőszegen a Panoráma körúton is a közút forgalmát akadályozta egy kidőlt fa.

Szombathelyen a Kőrösi Csoma Sándor utcában egy társasház tetőszerkezetének külső héjazatát bontotta meg a szél. A Dózsa György utcában cserepek hullottak a járdára, veszélyt jelentve a járókelőkre. A kárhelyszíneken a szombathelyi hivatásos, a kőszegi önkormányzati és a hosszúperesztegi önkéntes tűzoltók avatkoztak be. A kidőlt fáknál a tűzoltók motoros láncfűrészeket használtak, majd eltávolították az úttestekről és az épületekről. A meglazult cserepeket az épületekről leszedték, a lemezeket rögzítették. Volt olyan kárhelyszín, ahol magasból mentő tűzoltó gépjárműre is szükség volt a károk felszámolásához. Egyik esetnél sem sérült meg senki.

Az esős, szeles időjárás öt helyszínen adott munkát a zalai tűzoltóknak szerdán. A viharos időjárás miatt éjszaka Zalacsányban jelentős mennyiségű víz árasztotta el a Csányi László utcát és az ott lévő ingatlanok környezetét. Az egyes helyszínekre riasztott keszthelyi hivatásos tűzoltók szivattyú segítségével eltávolították a felgyülemlett mennyiséget az útról és az ingatlanok területéről. Szerdán reggel a felázott talaj miatt megdőlt fák veszélyeztették a közlekedést a 74-es főút zalaegerszegi szakaszán, az 54-es kilométernél. A város hivatásos tűzoltói motoros láncfűrésszel távolították el a fákat.

Délután Keszthelyen parkoló autóra dőlt egy három méter magas korhadt fa a Lovassy Sándor utcában. A riasztott városi hivatásos tűzoltók eltávolították a fát a járműről, amelyben senki sem tartózkodott. Nagykanizsán egy vadgesztenyefa letört ága akadályozta a közlekedést a Szent Flórián téren. A város hivatásos tűzoltói eltávolították a darabot. Az esti órákban kerítésre dőlt egy tizenöt méter magas fűzfa Balatonberényben, az Árpád utcában. A riasztott keszthelyi hivatásos tűzoltók dugólétra és motoros láncfűrész segítségével eltávolították a fát. Az esetek során személyi sérülés nem történt.

Vasúti sínekre dőlt fát távolítottak el a kaposvári hivatásos tűzoltók a motorvonat útjából szerda hajnalban Kaposfüred és Várda között. Marcaliban egy társasház pincéje telt meg vízzel a heves esőzés következtében, amit a város hivatásos tűzoltói szivattyúztak ki. Balatonfenyvesen villanyvezetékre, Barcs és Babócsa külterületén útra, Tapsonyban lakóház tetejére, Siófokon pedig parkoló autóra dőlt fa miatt kérték a tűzoltók segítségét.

A heves esőzéseket követően húsz centiméter magasan állt a víz délután Dombóváron, egy III. utcai lakóház alagsorában. A műszaki mentéshez a dombóvári hivatásos tűzoltókat riasztották, akik egy elektromos szivattyú segítségével távolították el a csapadékvizet.

 

Tombolt a vihar

Egy tízméteres fűzfa ága leszakadt, ezzel az arra közlekedőket veszélyeztette Budaörsön, a Naphegy utcában. A település önkéntes tűzoltói teljes útzár mellett a fa ágát eltávolították, az utat letakarították. Érden, az Alsóvölgyi úton és Kerepesen, a Szilas utcában is fűzfa okozott gondot, a tűzoltók mindkét fát eltávolították, és visszavágták őket.

Egy nagyméretű fa villanyvezetékre dőlt délután Békéscsabán, a Veszei utcában. A helyi hivatásos tűzoltók a vezeték kiszakaszolását követően az áramszolgáltató munkatársaival közösen, motoros láncfűrész segítségével eltávolították, majd a területet megtisztították. Az érintett utcában a műszaki mentés idejére teljes útzár volt érvényben. Az eset során senki sem sérült meg.

Villám csapott egy tízemeletes társasház tetejébe este Gyulán, a Budapest körúton. A villámcsapás tüzet okozott a társasház tetején kiépített kazánház gázrendszerében. A helyi hivatásos tűzoltók az épület gázellátását megszüntették, amelynek következtében a tetőn keletkezett tűz magától kialudt. Lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Borítókép: viharkárok Nógrád vármegyében (Fotó: Észak-Mátra ÖTE)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.