A Budapesten mészárlásra készülő Breivik-utánzó alábecsülte a terrorelhárítókat

A Budapesten élő, 45 éves norvég férfi, aki a hírhedt, 77 embert lemészárló Anders Breiviket akarta túlszárnyalni a magyar fővárosban, alábecsülte a magyar rendőröket és a Terrorelhárítási Központ kommandósait. Videókban hirdette meg a világhálón, mire készül, csakhogy az internetet hatóságaink hivatalból figyelik.

2023. 06. 20. 11:18
null
Forrás: Youtube
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erősen kétséges az elmeállapota annak a Budapesten élő, 45 éves norvég férfinak, aki tömegmészárlásra készült, amit több videóban meg is hirdetett az interneten. A nyilvánvalóan pszichés problémákkal küszködő férfi a 77 embert meggyilkoló Anders Breiviket akarta túlszárnyalni a magyar fővárosban, ám alulbecsülte a magyar rendőrség és a titkosszolgálatok képességeit.

A tömeggyilkos Breivik az egyik tárgyalásán (MTI/EPA/Pool/NTB)

Az Európai Unió tagjaként Magyarország is elkötelezett egyebek mellett az interneten megjelenő bűncselekmények felderítése mellett.

Így nem titok, hogy a kiberbűnözés elleni fellépés egyik kulcseleme a világháló folyamatos figyelemmel kísérése, bűncselekmények utáni kutatása például erre kifejlesztett algoritmusokkal. Úgy tudjuk, a Breiviket utánozni akaró norvég nyomára is így bukkantak a Terrorelhárítási Központ szakfelderítői.

A rendőrség ma közölte: nyilvános videói szerint a tömeggyilkos tettéhez hasonló mészárlást tervezett az a Budapesten élő norvég állampolgár, akit a TEK műveleti egysége a múlt héten fogott el. A KR NNI terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés miatt indított ellene büntetőeljárást. A 45 éves férfit a bíróság a hétvégén letartóztatta.

A norvégot a letartóztatásáról döntő tárgyalásról egyenesen az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe (IMEI) szállították, ahol azonnal megkezdődött az egyelőre 30 napig tartó elmeorvosi megfigyelése.

Mint ahogy azt korábban jeleztük, a TEK értesítette a Nemzeti Nyomozó Irodát (KR NNI) arról, hogy egy Budapesten élő norvég férfi az elmúlt időszakban több olyan videót tett közzé egy videómegosztó portálon, amelyekben emberek megölésének tervét adja elő. A KR NNI Nyomozó Főosztály munkatársai elemezték a felvételeket és azonosították az azokon szereplő norvég férfit, beszerezték a tervezett tömegmészárlással kapcsolatos valamennyi információt.

A 45 éves norvég állampolgár által közzétett videók arról szóltak, hogy a 2011-es – Anders Behring Breivik által végrehajtott –  77 halálos áldozattal járó cselekményt akarja túlszárnyalni. 

A rögzített anyagok nagy részében norvégül beszélt, de néhány videóban angolul fenyegetőzött. Ilyeneket hangoztatott: „Elveszek mindent, ami számít, ami értékes, elpusztítom az országot. Csak figyeljetek! …  Bárhol támadhatok. … Repülő, reptér, vasúti pályaudvar, semmi nem probléma nekem. … El fogom pusztítani az ártatlanokat.”

A nyomozók kapcsolatba léptek a norvég rendőrséggel, ahol elmondták: a férfit hazájában korábban már többször elítélték különböző erőszakos és szexuális bűncselekmények miatt.

A beszerzett információk alapján szükséges volt a férfi mihamarabbi elfogása, így a jelzést követő pár órán belül meg is történt az összehangolt akció, aminek végrehajtására – a cselekmény súlyára, valamint a férfi előéletére való tekintettel – a KR NNI a TEK-et kérte fel. A tömeggyilkosságot tervező személyt budapesti albérletében fogták el 2023. június 14-én. A lakásban a rendőrök kutatást tartottak, majd minden számítástechnikai eszközt lefoglaltak.

A férfit előállítását követően a nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés bűntett megalapozott gyanúja miatt, majd bűnügyi őrizetbe vették, és kezdeményezték a letartóztatását. A bíróság szombaton letartóztatta a férfit, a kényszerintézkedést az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben rendelte végrehajtani.  

Breivik, a mészáros

2011. július 22-én követte el Anders Behring Breivik a terrortámadását. Előbb Oslóban egy autóba rejtett pokolgépet robbantott fel, amelynek következtében nyolc ember vesztette életét, több tucatnyian megsebesültek, köztük tízen életveszélyesen. A bomba 15.25-kor robbant fel kormányzati épületek közelében. Két órával később rendőregyenruhában a merénylő áthajózott Utøya szigetére, ahol válogatás nélkül kezdte agyonlőni a Munkáspárt ifjúsági szervezetének táborozóit, főleg tizenéveseket. A késlekedő rendőröknek azonnal megadta magát. Később azt mondta, soha nem gondolta volna, hogy túléli ezt a napot. Tettét „könyörtelennek, de szükségesnek” nevezte.   

Borítókép: A Breiviket utánzó norvég férfit a TEK fogta el (Fotó: TEK)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.