Köztéri piszoárokat telepítenének Józsefvárosban

A bűzölgő mobil illemhelyek és a kutyapiszoár után közterületi piszoárokat telepíthet a józsefvárosi önkormányzat, amennyiben a helyi közösségi költségvetésben ezt az ötletet megszavazza lakosság. A részvételi költségvetésprogramhoz beadott javaslatok közül kettő is a köztéri vizelés legális formáját kívánja megvalósítani az önkormányzat által kijelölt helyeken.

2023. 06. 05. 14:32
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A józsefvárosi részvételi költségvetés szavazatai június 15-ig adhatóak le, és a helyi javaslatok közül kettő is a köztéri piszoárokat forszírozza – derül ki a fejlesztési program adataiból. A közösségi költségvetésre összesen 150 millió forintot irányzott elő az önkormányzat. A szavazólapra csak olyan ötletek kerültek fel, amelyek már átestek egy előszűrésen, vagyis az önkormányzat szerint megvalósíthatóak. 

Ha a szavazók úgy döntenek, a mobil vécék után újabb olyan nyilvános toaletteket telepíthet a kerület vezetése a Józsefvárosba, amelyek várhatóan nagy bűzt okoznak majd a környéken. Az ötletet hivatalosan azért fogadta el az önkormányzat, hogy felszámolják a közterületen való vizelést. A piszoárok által azonban immár legálissá tehetik az utcai vizelést, csak így ez a tevékenység a városrész egy-egy pontjára koncentrálódik majd.

„Józsefvárosban rengeteg férfit látni, akik kapualjakban, járdaszélen könnyítenek magukon. Sajnos a vizeletfolt látványa és szaga szinte a városkép része. Nézzünk szembe ezzel a problémával és kezeljük. Teremtsünk alternatívát: mobil piszoárok elhelyezése Józsefvárosban. Teremtsünk kultúrát: legyen büntetve a közterületen való vizelés és legyen figyelemfelhívó kampány, hogy nincs rendben ott vizelni, ahol mások járnak” – áll az ötlet leírásában, amely szerint a kerület különböző pontjain száz darab mobil piszoárt kellene elhelyezni.

Nem ez lenne az első eset, hogy köztéri piszoárt helyez el a Pikó András baloldali polgármester által vezetett önkormányzat. Legutóbb kutyák számára tettek ki egy kőoszlopot, amit elneveztek kutyapiszoárnak. 

A százhúszezer forintért elhelyezett betondarab azt a célt szolgálná, hogy a kutyák a növények helyett azt vizeljék le. Ha be is válna az ötlet, kérdéses, hogy az egy helyre koncentrálódó kutyavizelet mekkora bűzt okoz majd a nemrégiben sétálóutcává alakított Déri Miksa utcában, amelynek közelében van egyébként a kerületi szakrendelő és egy játszótér is.

Emellett már évekkel ezelőtt megjelentek a Józsefvárosban a köztéri mobilvécék is, amelyek koszosak, büdösek, de olcsó a fenntartásuk. A Magyar Nemzet korábban beszámolt arról, hogy a Muzsikus cigányok parkjában belövőszobának használják a mobil vécéket a drogosok, ezért a lakók az önkormányzatot arra kérték, hogy vigyék el onnan azokat.

Borítókép: Facebook


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.