Wintermantel Zsolt: A főpolgármester ne nézze hülyének a budapestieket!

A mai Fővárosi Közgyűlés megszavazta, hogy negyvenmilliárd forintra emelik meg a főváros folyószámla-hitelkeretét.

2023. 06. 28. 10:05
Párbeszéd
Borítókép: Karácsony Gergely (Fotó: Havran Zoltán) Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Negyedórás csúszással kezdődött meg a nyári szünet előtti utolsó Fővárosi Közgyűlés a budapesti városházán. Karácsony Gergely immár szokásához híven, a hátsó ajtón érkezett a tanácskozásra, kikerülve a rá várakozó újságírókat, illetve a Fidelitas látványos akciózását

− Ne nézze hülyének a budapestieket, a magyar választókat

− emelte ki napirend előtti felszólalásában Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője.

− Félmilliárd forint mikroadományokból: értem én, hogy a titkosítás feloldása után valamit válaszolni kellett, de ezt lássa be, élő ember nem veszi be. Tudjuk, hogy a Facebook-posztját Gál J. Zoltánon keresztül Gyurcsány Ferenc diktálja.

− fogalmazott a frakcióvezető. Hozzátette: a 99 Mozgalomnak soha nem volt kihelyezett irodája. − Kíváncsi lennék, hogy mivel magyarázza, hogy a választások után érkezett 130 millió forint 99 Mozgalomhoz. 

– Nem lenne tisztességesebb azt bevallani, hogy Soros György és más külföldi donorok pénzét használták fel az országgyűlési választások eredményének befolyásolása végett? 

– vetette fel a Fővárosi Közgyűlésben Wintermantel Zsolt.

– Ön nyitottságot és átláthatóságot ígért. Javasolja a vizsgálóbizottság létrehozását

− kérte Wintermantel Zsolt.

Karácsony Gergely válaszában kiemelte: nem állít fel vizsgálóbizottságot. Szerinte a Fidesz ingerküszöbét nem érte el az, hogy Budapest nem kapott rezsikompenzációt és nem tudja kigazdálkodni a költségvetését. 

Emelnének a hitelkereten

Budapest lecsúszását jól mutatja, hogy a Fővárosi Közgyűlés ma tárgyal többek között egyes hitelszerződések módosításáról. Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes korábban úgy fogalmazott: 

negyvenmilliárd forintos mínusszal számolnak augusztus végére, ezért a hitelkeretet is felemelik erre a szintre a mostani 25 milliárdról. 

A vitában Kiss Ambrus általános főpolgármester-helytettes úgy fogalmazott: trolibuszok beszerzésének összege, amelyet előfinanszíroztak, a Lánchíd hat milliárdos támogatása, kormányzati intézmények tartozásai a Fővárosi Önkormányzat felé mint hiányzik a főváros kasszájából.

Pokorni Zoltán, a II. kerület fideszes polgármestere feltette hozzászólásában a kérdést: az iparűzési adó bevételei hogyan alakulnak? Mert a főváros nem ad át információkat erről. Ha elmaradás van, kéri, hogy időben tájékoztassák a kerületeket. Kiss Ambrus válaszában kifejtette:

 a tavalyihoz képest 40 százalékos növekedéssel számolnak az iparűzési adóbevétellel kapcsolatban. 

Bagdy Gábor, a Fidesz-KDNP képviselője reméli, hogy ez az iparűzési adóbevétel be fog érkezni, hiszen 100 milliárddal többet terveztek, mint tavaly. Az kérdés, hogy a fentebb említett hitelt miből fogják majd törleszteni. 

A javaslatot végül 17 igen szavazattal, 1 nem ellenében és 10 tartózkodás mellett fogadta el a testület. Ennek értelmében 

a főváros az eddigi, az OTP Banknál meglévő 25 milliárdos hitelkeretet a július 14. és szeptember 20. közötti időszakra 40 milliárdra emelik.

Ezen kívül több mit kétórás vita után a Fővárosi Közgyűlés egyhangúlag elfogadta Karácsony Gergelyék javaslatát, miszerint a Soroksárra tervezett vegyi anyagok elosztójának építését akadályoznák meg egy véderdő telepítésével. A Fidesz rámutatott, hogy azt nem tárgyalta az illetékes szakbizottság a javaslatot, így elmaradt az előkészítő folyamat, illetve azt sem a soroksári polgármester, sem pedig az arról szavazó képviselők nem tudták rendesen áttekinteni. Bese Ferenc, Soroksár független polgármestere azt szerette volna, ha nem ma tárgyalják az előterjesztést, hanem csak majd akkor, ha lesz hivatalos közlés a beruházásról.

A képviselők megszavazták Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes által benyújtott előterjesztést a főváros esélyegyenlőségi programjáról. Ennek kapcsán segítséget nyújtanak többek között a lakhatási problémával küzdő családoknak. Ezzel kapcsolatban múlt héten érdeklődtünk a főváros sajtóosztályától, hogy rászoruló és hajléktalan budapestieknek biztosít majd megfizethető, fenntartható otthonokat a Fővárosi Önkormányzat. Erre két milliárd forint támogatási keret biztosítja a fedezetet az Európai Regionális Fejlesztési Alapból, hogy 20 lakásból álló, csaknem nulla energiaigényű lakóépületet alakítsanak ki. Lapunk arra lett volna kíváncsi, hogy bérlakásokra szánt összeget pontosan mire költik. Amint válaszolnak, közöljük cikkünkben. 

A Fővárosi Közgyűlés ma tartotta rendes ülését, majd a nyári szünetet követően a következő várhatóan szeptember végén lesz. 

Borítókép: Karácsony Gergely (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.