A kánikula mellett ma este és éjjel zivatarok csaphatnak le

Ma a késő délutáni, esti órákban az északnyugati, északi megyéket zivatarok érik el, amelyek az éjszaka első felében délkelet felé terjedhetnek át.

MAGYAR NEMZET
Forrás: MTI, Met.hu2023. 07. 10. 16:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma a késő délutáni, esti órákban az északnyugati, északi megyéket zivatarok érik el, amelyek az éjszaka első felében délkelet felé terjedhetnek át – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Forrás: Met.hu

A zivatarokhoz tartozó fő kísérőjelenség a viharos széllökések (általában 60–90 km/órás széllökések) fordulhatnak elő. Nagyobb bizonytalanság mellett akár károkozó (90 km/óránál erősebb) szélrohamok is lehetnek, emiatt a narancs riasztást is kiadhatják.

Ezen kívül lokálisan intenzív csapadék (15-20 millimétert meghaladó) és jégeső (általában 1-2 centiméteres, néhol akár 2-4 centiméteres jégdarabok) is előfordulhat. Az éjszaka második felére azonban lecseng a zivatartevékenység.

A napi középhőmérséklet hétfőn és kedden az ország nagy részén 25, 26 fok körül várható, kisebb körzetekben meghaladhatja a 27 fokot.

Kedden is sok napsütésre számíthatunk általában kevés fátyol- és gomolyfelhővel. Csapadék az ország nagy részén nem lesz, legfeljebb az északkeleti, esetleg a délnyugati, nyugati határszélen alakulhat ki záporeső. Az északnyugati, nyugati szél megélénkül, időnként meg is erősödik.

Forrás: Met.hu

A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 30 és 34 fok között valószínű.

Katasztrófavédelem: A kánikula miatt különösen fontos a tűzvédelmi előírások betartása

A hőség idején különösen fontos a tűzvédelmi előírások betartása, mert idén eddig már 3874 tűz keletkezett a szabadban, ezek során pedig több mint ezernyolcszáz hektárnyi terület égett le – tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t.

Az idei szabadtéri tüzek csaknem fele az erdő- és mezőgazdaságot érintette; több tűz keletkezett az aratással összefüggésben, harminc helyen összesen 3100 bála égett és 42 hektáron gabona vált a lángok martalékává – közölték.

Kigyulladt munkagépek miatt is riasztották a tűzoltókat; idén eddig 16 traktor, 11 kombájn, 3 bálázó és 4 mezőgazdasági rakodógép égett, illetve kilenc ember sérült meg – tették hozzá.

Jelezték: bár az idei, csapadékosabb évben kevesebb szabadtéri tűz keletkezett, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne kellene a betakarítási munkák közben odafigyelni a tűzmegelőzésre. Példaként említették, hogy az elmúlt hétvégén is riasztották szabadtéri tüzekhez a tűzoltókat.

Borítókép: illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.