Kiterjedt pénzmosási hálózatot derítettek fel, több mint hárommilliárd forintos vagyonra bukkantak + videó

A vagyon-visszaszerzési alosztály keresi, elemzi a bűncselekményekből szerzett vagyonelemek eredetét, útját és célállomását. A kriptoszámláktól a luxusvillákig mindent lefoglalnak az elkövetőktől, hogy kártalanítani tudják a sértetteket.

Magyar Nemzet
Forrás: BRFK2023. 07. 04. 14:23
Rendőrségi zár alá vett lefoglalt gépkocsi Forrás: BRFK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) gazdasági bűnözés elleni főosztályának vagyon-visszaszerzési alosztálya 2019. április 1-jén alakult. Az egység azóta folyamatosan támogatja a pénzmosás miatt indult eljárásokat, elemzi a bűnös pénzek fogadására használt bankszámlák forgalmát, az ebből a célból alapított gazdasági társaságok működését, és keresi az elrejtett és a mindennapokban használt, szem előtt lévő vagyontárgyakat. A gazdasági nyomozók mellett a vagyonvisszaszerzésre specializálódott alosztály munkatársai az eljárás kezdetétől részt vesznek az elsődleges nyomozati cselekményekben, a gyanúsítottak elfogásában és a kutatásokban is. Az évek alatt az alosztály módszerei folyamatosan fejlődtek, és számos nyomozásban voltak eredményesek. Részt vettek az albérletes csalások és az úgynevezett számlaváltós csalások elleni eljárásokban éppúgy, mint az eddig felderített legnagyobb magyarországi pénzmosó bűnszervezet felszámolásánál is.

A bűnszervezetet egy Magyarországon élő, negyvennyolc éves, izraeli állampolgárságú férfi irányította. 

A nyomozók 2021 májusában figyeltek fel rájuk. Tagjai szervezőkön keresztül, strómanok közreműködésével alapítottak vagy vásároltak cégeket. A cégek nem végeztek valódi gazdasági tevékenységet, csak a nevükre nyitott forint- és euróbankszámlákra volt szükségük, hogy azokra a világ minden tájáról különféle, online elkövetett (jellemzően úgynevezett számlaváltós és kriptovaluta-befektetésekkel kapcsolatos) csalásokból származó pénzeket utaljanak.

A nyomozás 2022. május 9-re jutott el az első rajtaütésig. A fővárosi rendőrök az Europol munkatársaival Budapesten és környékén, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében egyszerre huszonnégy helyszínen tartottak kutatást.

Ugyanebben az eljárásban a vagyonvisszaszerzési nyomozók október 25-én egyetlen nap leforgása alatt két luxusvillát, tíz belvárosi lakást, hat garázst és tárolót vettek zár alá. Az ingatlanok vásárláskori értéke megközelítette a 2,25 milliárd forintot, és valamennyi a bűnszervezethez volt köthető. A szervezet tagjait szintén tavaly fogták el, közülük négyen – beleértve azt a férfit, aki a nyomozás adatai szerint a vezetőjük volt – azóta is letartóztatásban vannak, hárman pedig bűnügyi felügyelet alatt állnak.

Az októberi rajtaütésben a BRFK és a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság mintegy háromszáz nyomozója huszonhét helyszínen hajtott végre kutatásokat. Bevetettek nemcsak kábítószer-, hanem különlegesen képzett pénzkereső kutyákat is. A nyomozók a pénzmosással összefüggésbe hozható vagyonelemek keresésén túl számos tárgyi bizonyítékot is lefoglaltak. Az Europol munkatársainak helyszíni támogatásával a gazdasági bűnözés elleni főosztály történetének legnagyobb akciójában a nap végére több mint 15,6 millió forintot, nyolcezer eurót, két és fél ezer amerikai dollárt, ötvennyolc mobiltelefont, huszonkét laptopot és egy luxusterepjárót foglalt le, és tizennyolc ingatlant vett zár alá.

A vagyonvisszaszerzési nyomozók munkája a gyanúsítottak elfogása után vett még nagyobb lendületet. A nyomozás jelenlegi adatai szerint a pénzmosásra alapított 

153 cég 613 bankszámlájára érkezett közel 5,3 milliárd forintnak megfelelő devizáról derült ki, hogy bűncselekményekből származik, amelyeket huszonhat országban 267 sértett sérelmére követtek el.

Az ügyben három héttel ezelőtt a nyomozók újabb, a bűncselekményekhez köthető vagyonelemeket biztosítottak. Közel 48 millió forintot és egy luxusterepjárót foglaltak le, valamint egy fővárosi lakást vettek zár alá. A nyomozásnak jelenleg hatvankilenc gyanúsítottja van, ebből tizenheten szervezők, öt embert pedig elfogatóparancs alapján keresnek. Az eljárásban kilencvenkét helyen tartottak kutatást, készpénzben 114 millió forintnak, bankszámlákon pedig 718 millió forintnak megfelelő összeget foglaltak le. Az eljárásban a zár alá vett ingatlanokkal és a lefoglalt vagyontárgyakkal együtt 3,1 milliárd forintot, tehát a bizonyítottan bűncselekményből származó pénz 59,5 százalékát szerezték vissza. A sértetteknek eddig 380 ezer eurót és 148 ezer forintot adtak vissza, a többi pénzösszeg jogosultjait pedig folyamatosan vizsgálják az eljárásban – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

Borítókép: Az egyik lefoglalt autó (Forrás: BRFK)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.