Ma lehet az év legmelegebb napja

Több vármegyére is kiadta a legmagasabb szintű figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat a magas hőmérséklet miatt.

Magyar Nemzet
Forrás: MET2023. 07. 17. 10:18
null
Budapest, 2023. június 20. Járókelõk hûsítik magukat egy párásítónál a belvárosi Kossuth Lajos téren 2023. június 20-án. Június 21. nulla órától június 23. éjfélig másodfokú hõségriasztást rendel el az ország egész területére az országos tisztifõorvos. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Derült vagy gyengén gomolyfelhős, napos időben volt részünk tegnap. A csúcshőmérséklet 31 és 38 Celsius-fok között mozgott. 

Derekegyházon 38,1 Celsius-fokot mértek, ez az eddigi rekord idén nyáron.

Hajnalra többnyire 20 fok körülre csökkent csak a hőmérséklet. A Tiszántúl feletti felhőzetből egy-egy zápor is kialakult.

Hétfőn még hasonló hőségre készülhetünk, ezt követően viszont a jelenlegi előrejelzések alapján napokig nem lesz ennyire meleg az országban – írja közösségi oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Hétfőn az előrejelzés szerint még melegebb idő várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet 31 és 38 Celsius-fok között alakul, de délkeleten 39 fok sem zárható ki. Késő estére 22 és 28 Celsius-fok közé hűl le a levegő.

Hétfőre a legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetést adta ki az Országos Meteorológiai Szolgálat Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés vármegyére, ahol a napi magas középhőmérséklet 29 Celsius-fok felett alakulhat.

Az MTI-hez eljuttatott figyelmeztetés szerint hétfőn a középső és déli megyékben általában 27 fok, kiemelten a Dél-Alföldön 29 fok, az ország más részein 25-26 Celsius-fok körül alakul a napi középhőmérséklet.

Baranya, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Pest, Somogy, Tolna vármegye területére másodfokú, narancs figyelmeztetést adtak ki.

Elsősorban és nagyobb számban az ország északi felén, a nap második felében lehetnek zivatarok, de elvétve másutt sem lehet kizárni a kialakulásukat. A zivatarokhoz viharos széllökések, jégesők és helyenként felhőszakadás is társulhat. Az északkeleti tájakon késő délutántól heves zivatar előfordulására is van esély, ezért Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye területére másodfokú figyelmeztetést adtak ki heves zivatarok veszélye miatt.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.