Nem csak a hallgatói plágium eszköze lehet a mesterséges intelligencia

Minőségi képzéssel a lehető legtöbbet akarja kihozni diákjaiból a Budapesti Metropolitan Egyetem – mondta Tóth Ágnes elnök-vezérigazgató egy sajtórendezvényen. Az intézményvezető kiemelte: képzéseik során az olyan legújabb technológiákat alkalmazzák, mint például a mesterséges intelligencia vagy a ChatGPT, amivel diákjaikat a változásokra készítik fel.

2023. 07. 09. 21:07
null
Fotó: Beres Marton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Transzformatív oktatással tárja még szélesebbre kapuit a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) – mondta Tóth Ágnes elnök-vezérigazgató az intézmény által rendezett sajtóeseményen. Mint kifejtette, ez azt jelenti, hogy a minőséget nem a nagyon kevés hallgató kiválasztásában látják, hanem a hozzájuk beérkezőknek biztosítanak olyan képzést, melynek során mindenki a lehető legtöbbet hozza ki magából. A hallgatókat a folyamatosan változó világra készítik fel, ahol olyan új technológiákat is képesek lesznek alkalmazni, mint például a mesterséges intelligencia. – Legfontosabb feladatunk a hallgatók felkészítése a változásokra. Nálunk ők nem hallgatnak, hanem alkotnak – jelentette ki. Hozzátette: az eddigieknél is nagyobb hangsúlyt fektetnek az olyan készségek használatára, mint az elemzőképesség, a kreativitás, illetve a kollaboráció.

Tóth Ágnes elnök-vezérigazgató szerint náluk a hallgatók nem hallgatnak, hanem alkotnak, amiben segít a mesterséges intelligencia (Forrás: Budapesti Metropolitan Egyetem/Béres Marton)

Az elnök-vezérigazgató beszámolt arról is: oktatóikat továbbképzésekkel, workshopokkal ösztönzik, hogy ne csak a hallgatói plágium eszközeként tekintsenek a ChatGPT-re és a mesterséges intelligenciára, hanem olyan eszközrendszerként, ami most alakul, és alapvetően fogja megváltoztatni a munkavégzést.

– Ezért feladatunk megismerni az abban rejlő lehetőségeket és segíteni a változáshoz való alkalmazkodásban diákjainkat

– fogalmazott Tóth Ágnes.

Mint az elnök-vezérigazgató tudatta, Magyarország legnagyobb művészeti képzőhelye a METU. Az intézmény magántulajdonban van és hallgatói tandíjakból működik, az alapképzéseken fizetős helyekkel, a mesterképzéseken pedig államilag finanszírozott helyekkel is, harmincnál több különböző szakon indítva képzéseket. 

Mint mondta, létrehoztak egy myBRAND nevű oktatási rendszert, melyben meghatározták, hogy milyen cél érdekében tanulják az egyes tárgyakat, portfólióba rendezve. Tóth Ágnes kiemelte azt is, hogy a METU-n tanulók igazi nemzetközi közegben találják magukat, mert az intézménybe száznál is több országból érkeznek külföldi diákok az angol nyelvű képzésekre.

Borítókép: Rada Péter nemzetközi rektorhelyettes, Tóth Ágnes elnök-vezérigazgató, Vasa László tudományos és innovációs rektorhelyettes (balról jobbra) a Budapesti Metropolitan Egyetem sajtórendezvényén a fővárosban 2023. június 30-án. (Forrás: Budapesti Metropolitan Egyetem/Béres Márton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.