Végigsöpört az országon a hidegfront, jöttek és mentek a szupercellák + videó

Videóban mutatta meg a meteorológiai szolgálat a csütörtöki zivatarok útját.

Magyar Nemzet
Forrás: MET2023. 07. 14. 9:58
null
Vasvár, 2014. augusztus 14. Szupercella halad el Vasvár térségében 2014. augusztus 13-án éjjel. Az országon átvonuló viharzónát felhõk közötti villámok kísérték. MTI Fotó: Varga György Fotó: Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hidegfront vonult át az ország fölött csütörtökön, az előterében záporok, zivatarok alakultak ki. A zivatarok az erős szél miatt intenzívek voltak, két szupercellának igencsak érdekes életútja volt – számolt be közösségi oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Közzétett videójukban az először feltűnő szupercella Ljubljanától délkeletre alakult ki, és kelet felé vette útját. Vonulása közben csípte a déli határt, végül csaknem hatszáz kilométeres utat megtéve, nyolc órán keresztül megmaradva, Romániában halt el a cella. 

Átvonulását viharos szél, nagy méretű jég és felhőszakadás kísérte.

A másik szupercella ugyancsak Szlovéniában alakult ki, a Balatontól délre kettévált, majd a két tag egymás mellett haladt. A jobb oldali tag az Alföldön halt el, a bal oldali tag a román határig jutott. A nyomában szintén keletkezhettek károk.

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint viharkárok felszámolásán dolgoztak a tűzoltók országszerte az elmúlt napok viharos időjárása miatt. A műveletirányítókhoz sok bejelentés érkezett csütörtök hajnal óta az 

útra, autóra dőlt fákról, vezetékre és épületekre zuhant faágakról.

Több helyszínen a közúti közlekedést akadályozták a félbetört fák, és akadt, ahol a villanyvezetéken fennakadt ágak eltávolításához vagy megrongálódott tető miatt kérték a tűzoltók segítségét.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Varga György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.