Akár két év alatt is szerezhetnek szakmát azok a tanulók, akiket nem vettek fel egyetemre

Szakképzésben is továbbtanulhatnak a diákok, amiben akár két év alatt ingyenesen szerezhetnek szakmát. Ugyanakkor ösztöndíjt is kaphatnak, valamint a duális szakmai oktatásban résztvevők pedig munkabérre lehetnek jogosultak.

Magyar Nemzet
2023. 08. 07. 8:59
szakma, tanulás Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A diákok nemcsak a felsőoktatásban folytathatják tanulmányaikat, hanem érettségire épülő két- vagy hároméves szakképzésben is – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében. 

Azt írják, a résztvevők rövid ágazati alapoktatásban ismerkednek meg az adott ágazat sajátosságaival, alapismereteivel, és ezután kezdik tanulni az adott ágazaton belül a konkrét szakmát. 

Az érettségivel rendelkezők szakmai oktatása kizárólag a szakmai vizsgára való felkészítésből áll, hiszen a közismeretet középiskolai tanulmányaik során már elsajátították. A tapasztalatok azt mutatják, hogy azok számára, 

akik a szakképzésben való szakmaszerzés után tanulnak tovább a felsőoktatásban, tanulmányaik során jelentős előnyt, könnyebbséget jelent a szakképzésben megszerzett szakmai tudás. 

Ehhez az új szakképzési rendszerben további előnyként társul, hogy a technikusi oklevéllel rendelkezők szakképzettségük szakirányának megfelelő továbbtanulás esetén dönthetnek úgy, hogy a felvételi pontjuk számítása kizárólag a szakmai vizsgájuk eredménye alapján történjen, és a vizsga eredményétől függően 

akár négyszáz pontot is szerezhetnek a felsőoktatási felvételi eljárásban. 

Emellett jogosultak a többletpontokra (intézményi pontok) is. A cél a magyar fiatalok továbbtanulási esélyeinek támogatása, így 

a szakképzésben szerzett technikusi vizsga emelt szintű érettséginek számít. 

Az első két szakma megszerzése az első szakmai vizsga befejezéséig, a második szakma esetén legfeljebb három tanéven keresztül mindenkinek ingyenes, az állam által és az állammal együttműködési megállapodást kötött fenntartó által fenntartott intézményekben. 

Akik az első szakmájukat tanulói jogviszonyban szerzik, ösztöndíjban részesülhetnek, a duális szakmai oktatásban résztvevők pedig munkabérre lehetnek jogosultak.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.