Figyelmeztetik a kutyásokat, valaki húsba csomagolt üvegdarabokat szórt szét

Aki kutyáját Égervölgybe viszi sétálni, legyen óvatos, mert a BAMA cikke szerint valaki vagy valakik üvegdarabokat csomagoltak húsba és szórtak szét. Annak ellenére, hogy akár öt év letöltendőt is kaphatnak az állatkínzók, idén számos hasonló figyelmeztetést láttunk a közösségi médiában.

Magyar Nemzet
Forrás: BAMA2023. 08. 30. 7:56
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Égervölgyben valaki vagy valakik üvegdarabokat csomagoltak húsba és szórtak szét, ezzel veszélynek téve ki négylábú barátainkat. Az erről szóló posztot a Teca Mama Vendéglő és Magánszálláshely is közzétette közösségi oldalán.

Nem ez az első eset, hogy Pécsett és környékén kutyák elleni merényletekről számol be a Baranya Vármegyei Hírportál. Volt olyan, hogy mérgezett csalétket szórtak el a kutyafuttatóban, ami miatt egy eb el is pusztult Komlón. A portál felidézi azt az esetet is, amikor fagyállóval átitatott húst szórtak az egyik pécsi panelház elé, de olyan is előfordult, hogy szögekkel teletűzdelt kolbászkarikákat helyezett ki valaki egy kutyasétáltatók által kedvelt füves területen.

 

Szöges virslik Budapesten

Idén a közösségi hálón működő fővárosi lakossági csoportok ontják a figyelmeztető posztokat, hogy hol és milyen csalétkeket helyeztek ki a kutyáknak ismeretlenek. Az egyik legismertebb idei eset még februárban történt, amikor több olyan gazda is rosszullétet tapasztalt a kutyájánál, akik a Margitszigeten sétáltatták az állataikat.

A kutyáknak szokatlan lett a viselkedésük, remegtek és koordinálatlan lett a mozgásuk.

Az esetekkel kapcsolatban bejelentés, illetve feljelentés nem érkezett, de a Budapesti Rendőr-főkapitányság hivatalból ismeretlen tettes ellen rendelt el nyomozást állatkínzás gyanúja miatt. A Metropolnak nyilatkozott az egyik kutya gazdája, és elmondta: kedvencének perceken múlott az élete, a hároméves mudit infúzió segítségével mentették meg az állatorvosok.

Példátlanul sok olyan esetet tapasztalnak a fővárosi kutyatartók, amikor virslikbe rejtett szögek, csavarok, mérgek hevernek a földön. (Fotó: Metropol)

A kutyás gazdik szerint csoda, hogy a kutya túlélte az esetet, sokkal nagyobb tragédia is történhetett volna. Ráadásul nem csak a kutyák vannak kitéve ennek a veszélynek, hiszen 

ha egy kutya fel tudja venni a földről a mérget, akkor egy kisgyermek is.

A Magyar Nemzet korábban beszámolt róla: példátlanul sok olyan esetet tapasztalnak a fővárosi kutyatartók, amikor virslikbe rejtett szögek, csavarok, mérgek hevernek a földön, amelyeket a kutyák könnyen felkapnak anélkül, hogy a gazdájuk észrevenné. Tavasz óta Józsefvárosban a Teleki László téren, a Mátyás téren és a II. János Pál Pál pápa téren rendszeresen szórnak szét virslikbe elrejtett szögeket. Az egyik kerületi állatorvosi rendelő a közösségi oldalán azt írta, hogy néhány kutya evett is belőlük.

 

Mi a teendő, ha megtörténik a baj?

Több állatokkal foglalkozó weboldalon lehet olvasni arról, hogy mi történik, ha idegen test kerül kedvencünk gyomrába. Több helyen írnak arról, hogyha egy kutya lenyel egy szilánkot és az átszúrja a gyomrot vagy belet, akkor annak látványos tünetei vannak, és az eb állapota hirtelen romlik. A gyomor enyhe felsértése esetén lehet vér vagy emésztett vér a bélsárban egy-két alkalommal, de ez nem jár látványos elesettséggel, mint akkor, amikor a szilánk átfúródik a szerven. A gyomron és bélcsatornán egy idegentest tünetmentesen is áthaladhat, de olyan is lehet, hogy a gyomorban marad.

Fontos, hogyha bármi rendellenességet észlelünk, például hirtelen levertséget, ismételt hányást, friss vagy emésztett vért a bélsárban, forduljunk állatorvoshoz.

Ovádi Péter állatvédelmi kormánybiztos a közösségi oldalán arra hívta fel a figyelmet, hogy 2022. január 1-jétől a büntetés egytől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha az állatkínzást méreg alkalmazásával vagy az állat elpusztítására alkalmas csalétek kihelyezésével több állat pusztulását okozva követik el. Fontos tudni, hogy már a bűncselekményre irányuló előkészület is büntetendő.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.