Földrengések Magyarországon: félnünk kell a katasztrófától?

Három földrengés volt Békés vármegyében a hétvégén, a szeizmológusok szerint a rengés erőssége nem szokatlan, ám annak gyakorisága valóban furcsa. A szakemberek szerint érdemes előre felkészülni az ilyen esetekre, hogy elkerüljünk egy esetleges tragédiát.

Munkatársunktól
2023. 08. 21. 11:50
földrengés, szeizmográf, műszer
A seismograph registers little earth trembles at the center room where real-time earthquakes are observed at Romania's National Institute for Earth Physics (INFP) at INFP's headquarters in Magurele on March 17, 2023. Many people in Bucharest still have terrible memories of the earthquake that shook Romania on March 4, 1977, killing 1,500 and injuring 11,000 others. Images of the devastation in Turkey and Syria have revived old fears in the EU's most earthquake-prone capital, which experts say remains completely unprepared for big tremors. "We are very vulnerable," said Matei Sumbasacu, founder of the Re:Rise group that is pushing to make the city more earthquake safe. (Photo by Daniel MIHAILESCU / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több alkalommal is megmozdult a föld alattunk az elmúlt napokban, Békés vármegyében egyik rengés érte a másikat. Előbb augusztus 19-én Szarvas település közelében rengett a föld 4,1-es magnitúdóval, melyet több érezhető utórengés is követett. Majd augusztus 20-án hajnalban ismét 4,1-es magnitúdójú rengés pattant ki.

A közösségi médiában hamar körbeértek az erről szóló hírek és helyzetjelentések, volt, akinek a kéménye bánta, mások arról számoltak be, hogy leestek a cserepek a tetőről, megrepedt a fal, a csillár ingott vagy a súlyos virágkaspó mozdult el a helyéről.

Félelmetes volt, dübörgés majd egy puffanás és mintha az áram szaladt volna át rajtam

– idézte fel az átélteket egy olvasó, valaki szerint pedig egy távoli morajláshoz lehetett hasonlítani a földrengést. – Először 3.53 perckor éreztem, hogy megmozdult az ágy alattam, majd 5 órakor megint morajlást hallottunk, mintha az ég dörgött volna, majd megint kibillent a ház – mondta egy szarvasi lakos.

Mitől reng a föld?

A szeizmológusok szerint semmi furcsa nincs abban, hogy ilyen erejű földrengések vannak hazánkban is, ám ennek gyakorisága még szerintük is szokatlan. Bár számítottak rá, hogy kisebb utórengések jöhetnek még, a hajnali esemény azonos méretű volt az azt megelőző, dupla rengésekkel. 

– A tapasztalataink alapján az utórengések mérete és kipattanási gyakorisága az idővel gyorsan csökken, a hajnali esemény ezt mégis felülírja. Bízunk abban, hogy nagyobb földrengések nem lesznek a térségben, de nem tudjuk pontosan megjósolni a következő napok, hetek eseményeit – figyelmeztettek. Majd gyorsan meg is nyugtattak mindenkit:

Szerencsére hazánk szeizmicitása közepes, így semmiképp sem kell olyan katasztrófától tartani, mint a törökországi súlyos események. A veszélyeztetettség hazánkban jelentősen kisebb, ugyanakkor az ismert hazai földrengések statisztikai vizsgálata alapján negyven-ötven évente akár 5-ösnél nagyobb magnitúdójú földrengések is előfordulhatnak, melyek jelentősebb épületkárokat is okozhatnak.

– A hazánkban kipattanó földrengések hajtóereje az a tény, hogy az Adriai-kőzetlemez északi irányban mozog, közben az óramutató járásával ellentétesen forog is. Ennek következtében a Kárpáti-öblözetben található két nagyobb szerkezeti egységet, az Alcapát és a Tisza–Dácia egységeket folyamatosan a stabil Európai platformnak préseli és azokban feszültséget halmoz fel – emlékeztetett bejegyzésében ELKH FI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium.

Mit tegyünk földrengés esetén?

A kutatók szerint azonban érdemes felkészülni már előre ezekre az eseményekre, hogy elkerüljük a személyi sérüléseket. Készítsünk össze pár alapvető dolgot, amire szükség lehet esetleges áramkimaradás esetén: zseblámpa, extra elemek, gyertya, elsősegélycsomag. Vizsgáljuk meg, hogy biztonságos, könnyen elérhető helyen tartjuk-e a legfontosabb dolgainkat, hogy szükség esetén azonnal megtaláljuk őket.

Nézzük át otthonunkat is, hogy hol van olyan biztonságos hely, zug, ahol egy földrengés során nem tudnak ránk esni a tárgyak, lehetőleg távol a polcos szekrényektől, porcelánoktól, csillároktól, ablakoktól. Az ingóságok védelme érdekében pedig a könnyen leeső, felboruló tárgyakat érdemes biztonságba helyezni, rögzíteni, például a televíziót. 

Mi a teendő földrengés esetén? Az első és legfontosabb, hogy menjünk fedezékbe. – Sosem a földrengés az, ami a legnagyobb veszélyt jelenti, hanem a földrengés miatt lehulló tárgyak által okozott sérülések. Legfontosabb a fejsérülések elkerülése, bújjunk asztal vagy íróasztal alá. Legalább ennyire fontos, hogy menjünk távol az ablakoktól: amennyiben éjjel, alvás közben pattan ki egy földrengés, maradjunk az ágyban, és védjük a fejünket egy párnával – sorolja ELKH FI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium, kiemelve, hogy a lifteket, felvonók használatát viszont kerüljük, mert esetleges áramkimaradás esetén leállhatnak. 

Földrengés közben biztonságosabb az épületen belül maradni, a legtöbb sérülés menekülés közben történik. Amennyiben megszűnik a rázkódás, a legrövidebb útvonalon hagyjuk el az épületet.

A földrengést követően is van néhány jó tanács, amit érdemes betartani: az esetleges sérültek ellátásáról gondoskodjunk, hívjuk a 112-t, ha pedig gázszagot érzünk vagy valamelyik érzékelő bekapcsol a lakásban, zárjuk el a gázt az ingatlanban. Amennyiben szikrázást, sérült vezetékeket látunk, áramtalanítsuk is a lakást. Semmiképpen ne menjünk vissza az épületbe, ha megsérült.

Forrás: ELKH FI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium Facebook-oldala

 

Mikor jöhet a következő földrengés?

– Az, hogy statisztikailag X évente várható valamilyen méretű rengés, nem azt jelenti, hogy törvényszerűen X évente történik, hanem néha gyakrabban, néha ritkábban. Az 1985-ös 4,9 magnitúdójú berhidai rengés óta a következő 4-es vagy erősebb magnitúdójú rengések pattantak ki: 

  • 1989. január 27., 4,4 magnitúdó; Bérbaltavár
  • 2006. november. 23.,  4,5; Beregsurány
  • 2006. december 31.,  4,1; Gyömrő
  • 2011. január 29.,  4.5; Oroszlány
  • 2013. április 22.,  4,8; Heves
  • 2019. március 7.,  4,0; Ötvöskóny
  • 2019. augusztus 11., 4,1; Tenk

– Tehát láthatjuk, hogy volt olyan eset, az egész országot figyelembe véve, hogy 17 év telt el két M>4 rengés között. Jelenleg pedig azt mondhatjuk, hogy négy évvel ezelőtt Tenk térségében történt hasonló méretű rengés – reagált Süle Bálint, Nemzeti Szeizmológiai Hálózat vezetője az Időkép.hu kérdésére.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.