HM: Megérkezett a magyar segítség Szlovéniába

A helikopterek egy felszállással csaknem hétszáz kilogramm élelmiszert szállítanak ki a rászorulóknak.

Munkatársunktól
Forrás: MTI2023. 08. 07. 18:00
null
Hajmáskér, 2021. szeptember 29. Airbus H145 M típusú helikopter a Magyar Honvédség Breakthrough 2021 elnevezésû dinamikus bemutatóján a Veszprém megyei Hajmáskér mellett található Központi Gyakorló- és Lõtéren 2021. szeptember 29-én. MTI/Vasvári Tamás Fotó: Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Honvédség két H145-ös helikoptere kirepült Szlovéniába, hogy az elmúlt időszak egyik legnagyobb természeti katasztrófája utáni mentési munkálatokat segítse – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM). 

A tárca közleményében idézték Bali Tamás ezredest, a műveletért felelős parancsnokot, aki jelezte, hogy a tervek szerint 

a magyar katonák még hétfőn elsősorban tartós élelmiszereket és gyógyszereket szállítanak ki a Slovenj Gradec-i repülőtér száz kilométeres körzetébe, a szárazföldtől elszigetelt, árvízzel körülvett települések lakóinak. 

A tájékoztatás szerint a helikopterek egy felszállással csaknem hétszáz kilogramm élelmiszert szállítanak ki a rászorulóknak. A Magyar Honvédség a mentés során mindenben együttműködik a szlovén hatóságokkal – tette hozzá a műveletért felelős parancsnok.

Mint arról a Magyar Nemzet beszámolt: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter már reggel jelezte közösségi oldalán, hogy készen áll a Magyar Honvédség két H145 helikoptere az indulásra Szlovéniába. 

Mint azt megírtuk, Szlovéniában az özönvízszerű esőzés utáni áradások hatalmas pusztítást végeztek. Több ezer embert kellett kimenekíteni otthonából, sokakat helikopterrel vagy csónakkal mentettek tűzoltók vagy katonák.

 Szalay-Bobrovniczky Kristóf közösségi oldalán már vasárnap közölte, hogy a szlovén védelmi miniszterrel való egyeztetése után Magyarország helikopterekkel fogja segíteni a mentési munkálatokat.

Fotó: Airbus H145 M típusú helikopter a Magyar Honvédség Breakthrough 2021 elnevezésű dinamikus bemutatóján (Fotó: MTI/Vasvári Tamás) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.