Ma mindenki az Országházba szeretne bejutni és hatalmas a tömeg a Magyar ízek utcáján is

Este pedig Európa legnagyobb tűzijátékát láthatják az érdeklődők Budapesten.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 20. 17:28
null
Budapest, 2023. augusztus 20. Érdeklõdõk a Magyar Ízek Utcája eseményen az államalapítás ünnepéhez kapcsolódó többnapos Szent István-napi rendezvénysorozat egyik helyszínén a Várkert Bazárnál 2023. augusztus 20-án. MTI/Vasvári Tamás Fotó: Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igazi vásári forgataggal fogadta a látogatókat vasárnap, Szent István napján a Mesterségek ünnepe és a Magyar ízek utcája Budapesten. A Kossuth téren hosszú tömött sorban várakoztak az érdeklődők, hogy bejussanak az Országházba, ahol az ünnep alkalmából egész nap ingyenesen tekinthető meg a Szent Korona, valamint a jubileumi kiállítás.

Az ország legnagyobb népművészeti fesztiválján, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége által megrendezett Mesterségek ünnepén, a budai Várban a népi parasztkonyha kellékeit ismerhetik meg az érdeklődők, a Várkert Bazárnál a frissen sült kenyér és az ország tortája mellett sült pecsenyékkel és gyümölcssörökkel várják a látogatókat.

Az ingyenesen látogatható rendezvény díszvendége Csehország, kiemelt témája pedig a népi parasztkonyha kellékei. A helyszínen mintegy ezer magyar és külföldi kézműves portékáit tekinthetik meg estig az érdeklődők, és csaknem száz látványműhelyben ki is próbálhatják a mesterségeket.

A program kiemelt témája idén a Petőfi-emlékévhez kapcsolódik „Befordultam a konyhára” címmel olyan konyhai eszközökkel ismerkedhetnek meg a látogatók, amelyek a mai modern konyhának is hasznos tartozékai lehetnek. 
Délután a Szent István ünnepét köszöntő kenyérmegáldással, majd divatbemutatóval és táncházzal folytatódtak a programok a budai Vár polgárvárosi részén, a Tóth Árpád sétányon, a Táncsics Mihály és Tárnok utcában, valamint a Szentháromság tértől a Dísz térig.

Az estét a Fitos Dezső Társulat Embertánc című műsora zárja a Szentháromság téri nagyszínpadon.

Az ünnep alkalmából ingyenesen látogatható a Zenetörténeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Levéltár Bécsi kapu téri épülete, valamint a Budavári Palotában a Szent István-terem.

A Kossuth téren hosszú tömött sorban várakoznak az érdeklődők, hogy bejussanak Országházba, ahol az ünnep alkalmából egész nap ingyenesen tekinthető meg a Szent Korona, valamint a jubileumi Pannónia hajó kiállítás.

Óriási a tömeg a Magyar ízek utcája a Várkert Bazár előtt, a Clark Ádám tértől egészen a Döbrentei térig, az érdeklődők nagy sorban várakoztak arra, hogy megkóstolják a Szent István napi kenyeret, valamint az ország tortáit. 

A spicces füge névre keresztelt kreációt a nagy érdeklődés miatt három helyszínen is kínálják.

Az idei év központi témája a pecsenye, ennek jegyében két süldő malac forog a nyársakon a Lánchíd lábánál. A húsok mellett a kínálatban számos harcsából, süllőből, pisztrángól készült finomság is szerepel a kínálatban.

A szabadtéri színpadon délután Tóth Gabi lép fel, aki koncertje után megszegi Magyarország kenyerét, 18.30-tól a Jazz Because feldolgozásai csendülnek fel a színpadon, az este utolsó fellépője a Szirtes Folk Band lesz. 

Este pedig Európa legnagyobb tűzijátékát láthatják az érdeklődők Budapesten. 

Borítókép: Magyar ízek utcája (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.