Örülhetnek a gazdák: ugyan idén nyáron is forróság van, de nagyon jó lehet a kukoricatermés

A tavalyi év aszályossága teljesen elkaszálta az akkori kukoricatermést, viszont a mostani csapadékosabb időjárás jót tett a növényeknek.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 24. 15:16
Forrás: pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még van nedvesség a talajban, és a kukorica szereti a meleget, így sokfelé szép termés ígérkezik belőle – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, 2022 az aszály éve volt. A Tiszántúl nagy részén a harmada sem hullott a kukorica számára ideális mennyiségnek, a növények május közepétől szenvedtek a fokozódó aszálytól, és öntözés nélkül sok nyári kultúra már ekkor visszafordíthatatlan károkat szenvedett. A fejlődésben elmaradt, alacsony, alulról elszáradt, felsült, cső nélküli táblák voltak jellemzők furulyázó levelekkel, ezekből termésre már nem lehetett számítani.

Idén augusztusban is nagy a szárazság területi kiterjedése és mértéke, az ország háromnegyed részén volt súlyos vagy nagyfokú aszály. 

Az elmúlt egy hétben viszont az Alföld középső részein esett több eső, ott, ahol a legnagyobb szükség volt rá. A talaj felső húsz centiméteres rétege még az ország nagyobb részén tartalmaz nedvességet, az Alföldön azonban vannak aszályos területek. 

Az augusztus 20-a körül szokásos lehűlés idén nem érkezett meg, helyette hőhullám tart,

a hőmérséklet csúcsértéke többnyire 30, egyes napokon helyenként 35 Celsius-fok fölött alakult a múlt hét közepe óta.

A kukorica sokfelé igen szépen fejlett, jellemzően még szép zöldek az állományok,

amelyek egyre többfelé a viaszérés állapotában járnak. Augusztus első hetének bőséges csapadéka országszerte igen jót tett a növényeknek, többnyire még mindig az akkor lehullott esőből táplálkoznak.

Ha van nedvesség a talajban, akkor a kukorica bírja, sőt szereti a meleget,

Miskolc környékén egyes táblákon sok éve nem volt ilyen szép a kukorica. A napraforgó a citromérés állapotában van, erre is jellemzők a jól fejlett állományok. A folytatásban marad a hőség, csak a jövő hét első felében várható a kánikula fokozatos mérséklődése, jelentősebb csapadék keddtől érkezhet.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.