Szegedi portálon toboroz sofőröket az elszemtelenedett embercsempész-maffia

Elszemtelenedtek az illegális migrációból élő embercsempészek, hiszen már nemcsak a TikTokon hirdetik szolgáltatásaikat, hanem egyenesen egy szegedi álláskereső portálon toborozzák a sofőröket.

2023. 08. 17. 12:26
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elszemtelenedtek az illegális migrációból élő embercsempészek, hiszen már egy szegedi munkakereső portálon, a „SZEGED MUNKA” nevű Facebook-oldalon toboroznak sofőröket alkalmi munkára – vette észre laptársunk, a Délmagyar.hu munkatársa, aki több régebbi hirdetést is talált az oldalon.

A Délmagyar nyomán a Magyar Nemzet a portált böngészve bukkant rá egy két napja született bejegyzésre, amelyben a szervezett bűnözők toborzója konkrét összeggel csábítja a sofőröket, akikből egyébként a hatóságok sikeres felderítéseinek köszönhetően óriási a hiány.

Vonzó összegek ígéretével toborozzák a sofőröket az  embercsempészek (Forrás: Facebook)

Az embercsempész-toborzó ajánlata

„Mindenféle nemzetiségű sofőrt keresünk: Szlovákia – Németország 300 euró; Magyarország – Németország 700 euró; Bulgária Burgasztól Szófiáig 600 euró; Görögország – Szaloniki 2000 euró 

WhatsApp+962776685832 kommunikációhoz.

Csak komoly érdeklődőknek.

Megjegyzés: Az árak minden elszállított személyre vonatkoznak.”

A WhatsApp-hoz megadott telefonszám él, és az embercsempész a Délmagyar üzeneteire is válaszolt. Így derült fény arra, hogy 

Mórahalom térségében kellene felvenni az elszállítandó embereket. 

Szegedi kollégánk ennél a pontnál megszakította a kapcsolatot, hiszen a számnak a felhívása, illetve a bármilyen konkrét kapcsolatteremtés a toborzóval már embercsempészés előkészületének minősülhet, amiért 

három év szabadságvesztést is kiszabhat a bíróság. 

Ezt pedig egy újságíró sem kockáztathatja meg.

Az egyébként érdekes, hogy a toborzó egy korábbi hirdetésére írt bejegyzésre miként reagált. – A Magyar Rendőrség biztosan kedvelni fogja a bejegyzésedet – írta neki egy kommentelő magyarul, mire a torborzó angolul válaszolta: „Ha, I don’t think so, they’ll kill me if they can”, ami azt jelenti: „Á, nem hiszem, megölnek, ha tehetik”.

A Magyar Nemzet korábban már megírta, hogy TikTokon, Facebookon kénytelenek szállítókat toborozni a térségünket uraló embercsempészbandák szervezői, miután a magyar rendőrök sorra fogják el a gyakorta két tucatnál is több migránst Nyugat-Európa felé szállító segítőket.

– A szállítókat sok esetben a TikTokon vagy a Facebookon toborozzák. Önéletrajzot kérnek, és alkalmassági vizsga is van. A gátlástalanság teteje, hogy a csempészek nyíltan hirdetik szolgáltatásaikat a közösségi oldalakon – mondta akkor a rendőrség illetékese.

A szállítók pótlása ugyanis nem is olyan egyszerű, még az embercsempész-szervezetek számára sem. Hiszen újabb és újabb szállítókat kell találniuk, akik más harmadik országból vagy valamelyik európai országból fognak idejönni.

Az embercsempészek rendszeresen toboroznak a szegedi portálon (Forrás: Facebook)

A 2020 márciusára kitört pandémiás helyzet drasztikusan megváltoztatta az embercsempészek árait. Míg régebben egy Szerbiából Bécsig tartó út ára „csak” háromszáz euró/fő volt, ez mára 3-5 ezer euróra nőtt migránsonként.

Boross Zoltán ezredes, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nemzetközi bűnözés elleni főosztályának vezetője azt nyilatkozta a Magyar Nemzetnek: a toborzástól kezdve minden munkafolyamat Facebookon, TikTokon zajlik. Az utóbbi ráadásul napjainkban már reklámhordozóként működik. 

Ezen a felületen hirdetik meg az embercsempészek az egyes szolgáltatások árát, részletesen az útvonaltól kezdve a felszerelésig minden információ itt található meg. Óriási lehetőség ez a kezükben, hiszen nagyon gyorsan, gyakorlatilag büntetlenül közzétehetik a bűncselekményekre való felhívásaikat is. Nem véletlen, hogy az Europol is foglalkozott már azzal a kérdéssel, hogyan tudják ezeket a tartalomszolgáltatókat rávenni arra, hogy próbálják meg blokkolni a bűncselekmények reklámozását.  

Borítókép: Az M5-ösön rendőrökre lövöldöző embercsempészeket is elfogták (Forrás: Police.hu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.