Több mint másfél milliárdot kap két baloldali vezetésű kerület az egészségügy fejlesztésére

Az Egészséges Budapest programból Újbuda és Pestszentlőrinc–Pestszentimre önkormányzata is több száz millió forint támogatásban részesül.

Magyar Nemzet
2023. 08. 26. 14:39
null
Budapest, 2022. március 18. A XVI. kerületi Kertváros Egészségügyi Szolgálat megújult és kibõvült Jókai Mór utcai Szakrendelõje 2022. március 18-án. A szakrendelõ az Egészséges Budapest Programbban (EBP) több mint hárommilliárd forintból újult meg. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egészséges Budapest prograból (EBP) két baloldali vezetésű kerület kap pénzt az alapellátás és járóbeteg-szakellátás fejlesztésére a központi költségvetésből – derült ki a legfrissebb Magyar Közlönyből. A rendelet szerint Újbudának 710 millió, Pestszentlőrinc–Pestszentimre önkormányzatának pedig 900 millió forintot irányoznak elő. 

Az 1,6 milliárd forint összegű támogatásból a már megkezdett beruházásokat fogják befejezni. 

A jogszabály értelmében Pintér Sándor belügyminiszternek október 15-ig kell megállapodnia az említett kerületekkel.

Ismert: a kormány még 2017-ben döntött arról, hogy forrást biztosít a fővárosi egészségügy intézmények – szakrendelők, orvosi rendelők, kórházak – felújítására és eszközparkjának megújítására.

 2019-ben továbbá bővült a támogatások köre, amelynek értelmében 2020 és 2024 között a kormány évente tízmilliárd forinttal – összesen ötvenmilliárddal – járul hozzá az Egészséges Budapest program részeként történő fejlesztésekhez. Cserébe a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat ígértet tett, hogy jóváhagyja az atlétikai stadion megépítését és nem akadályozza az atlétikai világbajnokság megrendezését.

2020 óta a kormány több mint húszmilliárd támogatást osztott szét, amelynek eredményeként megújult eszközparkok, felújított épületek és új orvosi rendelők fogadják a betegeket. A programból egyebek mellett rendelőfelújításokat végeztek a II. kerületben, emellett fogászati, kardiológiai, radiológiai, nőgyógyászati eszközöket szereztek be.

Óbudán orvosi eszközök és műszerek beszerzésére, valamint rendelőfelújításra fordították a támogatás teljes összegét.

Újpesten a szakrendelőben informatikai beruházásokat és eszközparkbővítést végeztek. Terézvárosban az első ütemben korszerűbb lett a hűtő-fűtő rendszer, szellőző- és tűzvédelmi rendszer épült, megújult a váróterem és diagnosztikai gépekkel is bővült az eszköztár. A második ütemben fiberoszkópot kapott a fül-orr-gégészet, a kardiológiai osztály új eszközökkel bővült, emellett informatikai fejlesztések is történtek. 

Józsefvárosban a kormányzati támogatás első részletéből műszereket szereztek be a kerületi szakrendelőkben, a második ütem ötvenmillió forintos forrását a szakrendelő új épületének tervezését finanszírozzák. Rákosmentén megújult a Baross utcai felnőtt-háziorvosi rendelő, majd 79,3 millió forintból a Bajcsy-Zsilinszky Kórházzal közös tulajdonban lévő, Egészségház utcai gyermekorvosi, és felnőttfogászati rendelőt újították fel.

 Kispesten megújult a szakrendelő és megvalósult az egynapos sebészet.

Csepelen informatikai eszközbeszerzés, képalkotó diagnosztikai fejlesztés, valamint a kardiológiai és nőgyógyászati diagnosztika kibővítése valósult meg, továbbá az eszközpark is jelentősen megújult. A XXII. kerületben 2020-ban a kerületi rendelőintézetben modern orvosi műszerek, diagnosztikai eszközök beszerzése valósult meg. Ebből a forrásból létesült a kerületben elsőként CT-szűrőállomás, ahol a legmodernebb komputertomográfiás vizsgálatok érhetők el a lakosságnak.

Borítókép: A XVI. kerületi Jókai Mór utcai sakrendelő (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.