Visszatér a kánikula, veszélyes UV-B-sugárzásra figyelmeztetnek + videó

A Kárpát-medence időjárásában hétfő estig nem várható lényegi változás, marad a túlnyomóan derült idő.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, MET2023. 08. 13. 18:03
Budapest, 2023. május 19. Fiatalok napoznak a Sho Beach elnevezésű parkban a főváros XI. kerületében, a Kopaszi-gát mellett, a Lágymányosi-öböl partján fölépült BudaPart Gate lakónegyednél, ahol a nyári szezonra már strandot is kialakítottak. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Többnyire derült idő várható, de vasárnap délután északnyugatra kevés fátyol- és gomolyfelhő sodródhat be. Sopron tágabb térségében nem zárható ki gyenge zápor, esetleg zivatar, de 

az ország túlnyomó részén nem lesz csapadék.

A Kisalföldön olykor megélénkülhet a délies szél, máshol mérsékelt marad a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 18 fok között várható. Ennél hűvösebb csak a hidegre hajlamos részeken lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 29 és 34 fok között alakul – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

 

Magas UV-B-sugárzás

Hétfőn is a vasárnapihoz hasonló derült, napos strandidőre számíthatunk, felhő is alig lesz az égen.

Ez viszont veszélyekkel is járhat, ugyanis az UV-B-sugárzás az ország nagy részén nagyon erős lesz a déli, kora délutáni órákban. 

Az UV-index értéke nagy területen 7,0-t meghaladó értéket vehet fel.

Ezért mindenképpen ezt figyelembe véve érdemes megtervezni a szabadban tartózkodást, a vízpart menti pihenést – figyelmeztetett közösségi oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat.

 

Visszatér a kánikula

Kedden napos idő várható gomoly- és fátyolfelhőkkel. Csapadék napközben még nem valószínű, este, éjjel főleg délen, délkeleten lehet néhol zápor, zivatar. A hőmérséklet a hajnali 10-19 fokról délutánra 29 és 35 fok közé emelkedik.

Szerdán napos idő valószínű gomoly- és fátyolfelhőkkel, de helyenként előfordulhat zápor, zivatar. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, a hőmérséklet csúcsértéke 29 és 34 fok között várható.

Csütörtökön gomolyfelhős, napos időre van kilátás, bár helyenként előfordulhat záporeső, zivatar. A hőmérsékleti maximum 29 és 34 fok között valószínű.

Pénteken napos időre lehet számítani gomoly- és fátyolfelhőkkel, de egy-egy zápor, zivatar előfordulhat. A légmozgás mérsékelt lesz, a hajnali 12-20 fokról 29 és 34 fok közé melegszik fel a levegő.

Szombaton is napos időre kell számítani, gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Egy-egy zápor, zivatar előfordulhat és többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A hőmérséklet a hajnali 13-21 fokról délutánra 29 és 35 fok közé emelkedik.

Vasárnap, augusztus 20-án is napos időre van kilátás gomoly- és fátyolfelhőkkel, ugyanakkor előfordulhat egy-egy zápor, zivatar. Helyenként megélénkül az északi szél, a minimumhőmérséklet 14 és 22 fok, a csúcsérték 29 és 35 fok között valószínű.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTVA/Jászai Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.