A kereszt soha nem lehet vandál támadások célpontja

Elítélték a keresztek elleni támadásokat, ugyanakkor rendkívül méltóságteljesen reagáltak az utóbbi időben elkövetett rongálásokra a magyarországi keresztény felekezetek. Az értékek, a vallási jelképek tiszteletben tartását kérték mindenkitől, és reményüket fejezték ki, hogy azok, akik most rongálták a keresztet, a jövőben inkább jelképesen a vállukra veszik.

2023. 09. 09. 6:30
fűrésszel darabolták fel a Látó-hegyi keresztet
Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európában nő az erőszakos cselekmények száma, amely esetek közt előfordulnak időnként keresztények elleni gyűlölet-bűncselekmények, de sajnos egyre gyakrabban találkozunk a vandalizmus különböző formáival is – jelentette ki lapunk megkeresésére, különböző statisztikákra hivatkozva a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkárságának sajtóosztálya. Felhívták a figyelmet arra, hogy a katolikus egyház tanítása egymás emberi méltóságának, értékeinek kölcsönös tiszteletben tartására szólít fel, ami magában foglalja a keresztény vallási jelképek tiszteletben tartását is, hiszen azok közösségeink tagjai számára fontos üzenetet hordoznak.

Jézus keresztfa
Egy út menti kereszt nemcsak vallási jelkép, hanem igazodási pont is Fotó: Németh András Péter/Szabad Föld

 

A kereszt figyelmeztet

A Magyarországi Református Egyház elnöksége a Magyar Nemzet kérdésére az utóbbi időben elkövetett támadások kapcsán úgy fogalmazott, hogy a vallási szimbólumok, keresztek megrongálásában bántó szándékú, esendő emberek megnyilvánulását látja. – A kereszt viselése azt hirdeti, hogy mi keresztyének hová és kihez tartozunk. 

Akik a keresztet nemcsak a nyakukban viselik, hanem a vállukon is hordják, azok a golgotai kereszten értünk meghalt Názáreti Jézushoz tartoznak

– emelték ki. Hozzátették: a kereszt figyelmeztet minket arra, hogy akik a megfeszített Krisztus útját járják, azok embertársaiknak szolgáló szeretettel tartoznak. Mint írták: azt kívánják, hogy a rongálók életük során találkozzanak a keresztet nyakában és vállán is viselő testvérükkel, aki segíthet nekik, hogy legközelebb a rongálás helyett inkább maguk is vállukra vegyék, hordozzák azt a keresztet, amit az Úristen nekik szánt.
 

Egymást érték a támadások

A Magyarországi Evangélikus Egyház megkeresésünkre azt közölte: mindenfajta rongálást – legyen szó akár keresztről, egyházi vagy bármilyen más épületről – egyformán elítél.
A magyarországi keresztény felekezeteket annak kapcsán kerestük meg, hogy az utóbbi időben több vandál támadás ért kereszteket Magyarországon. Szent István napján, az államalapítás ünnepén vandál támadók felgyújtották a Pest vármegyei Nagykovácsi melletti Nagy-Szénáson állított fakeresztet.

Néhány nappal később egy olvasónk hívta fel a figyelmet arra, hogy újra kereszteket törtek le a Margit hídon található koronákról. Miután kamerafelvétel készült a rongálásról és a rendőrség hajtóvadászatot indított, az elkövetők feladták magukat.

A fiatalok azzal mentegetőztek, hogy részegek voltak. A Margit hídon korábban is volt hasonló bűncselekmény, 2021 januárjában egy férfi és egy nő törte le az ott lévő Szent Korona kőkeresztjét. Két évvel korábban, 2019-ben pedig egy 22 éves nő rúgta le a keresztet a Szent Koronát ábrázoló kőszoborról. Gyöngyösön is több hasonló rongálás történt júniusban, egy hét leforgása alatt háromszor is letörték ismeretlenek az országzászló-emlékművön lévő kőkeresztet a Heves vármegyei városban.

Borítókép: A Látó-hegyi kereszt (Fotó: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.