Allergén bálványfák növekedtek az 1-es villamos vonala mentén

Lapunk megkeresése után azonnal eltávolította a BKV Zrt. az 1-es villamos vonalán hónapok óta növekvő bálványfákat. A fővárosi vállalat először csak magyarázkodott: egy külső cég végzi a vágányok takarítási feladatait, a szóban forgó, az ecetfákhoz nagyon hasonló, azokkal rokon növények irtása nem az ő hatáskörükbe tartozik. Óbudai lakók arra panaszkodtak, hogy nemcsak a villamos vonalán, hanem az egész III. kerületben gondot okoz a gyorsan növekvő és szaporodó invazív fa és a sok helyen méteresre növő gaztenger.

2023. 09. 04. 19:41
villamos
2021.03.26. Budapest Fővárosi tömegközlekedés. Fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

"Az 1-es villamos sínje melletti fásítás. Várom meddig növekszik" – írta nem kis iróniával a Facebook-on egy óbudai lakó, aki fotót is közölt a hónapok óta növekvő fácskáról, amely kapcsán egy másik kommentelő megjegyezte: "Ez bizony a bálványfa! Kötelezően irtandó EU-s jogszabály szerint. Invazív, veszélyes, idegenhonos faj, a legelső az irtandók listáján. Egész Óbuda tele van vele". 

Burjánzó bálványfák Óbudán Fotó: Facebook

– A vágányok melletti területek jelentős része nem a BKV üzemeltetésébe tartozik, így azok állapotára ráhatásunk nincs. A növekvő bálványfákat a területi illetékességtől függetlenül a mai nap eltávolítottuk – magyarázkodott a fővárosi cég a Magyar Nemzet hétfő délelőtti megkeresésére. A felelősség áthárítása mellett azt azért hozzátették: a fővárosi közlekedési társaság kiemelt figyelmet fordít a kezelési körébe tartozó területek gondozására. 

– A villamosvonalakat rendszeresen ellenőrizzük, a vágányok takarítási feladatait külső szerződéses partner végzi. Minden évben egy meghatározott ütemterv alapján tervezzük meg a tavasztól őszig tartó zöldterületi munkálatok elvégzését. A vágányzónákban a vegyszeres gyomirtás, fűkaszálás, növényzetrendezés idény jellegű feladat – vegetációs időszakban havi ciklus szerint végeztetjük – írta lapunknak a BKV Zrt.

A bálványfa úgynevezett inhalatív allergén növény, amely júliusi virágzásakor pollenjeivel keseríti meg az arra érzékenyek életét. A bálványfa Közép-Európa egyik legveszélyesebb invazív faja. Éghajlatunkon 70-80 évig él. Nagyon gyorsan szaporodik, 1 év alatt akár 200–300 négyzetméteres területet is elfoglalhat. A mérsékelt égövben nem élnek természetes ellenségei, kórokozói, környezetében kiszorítja, kipusztítja a többi növényfajt.

 

Az óbudai villamospályánál tapasztalat állapot nem egyedi eset, az elhanyagolt közterületek növekedése egyre nagyobb gondot okoz Budapesten, igaz a főváros vezetése konkrét intézkedések helyett ezt is megmagyarázza. A Magyar Nemzet korábban megírta: Bardóczi Sándor, Karácsony Gergely főtájépítésze még tavasszal kijelentette: a Vadvirágos Budapest programban még kevesebb kaszálást hajt végre a fővárosi önkormányzat idén. A főtájépítész mindezt azzal indokolta, hogy megjelent néhány vadvirág a kaszálatlan területeken. Arról azonban hallgat, hogy ezzel együtt mennyi gyom- , allergén- és invazív  növényfaj, közte az említett ecetfa burjánzott el Budapest köz- és magánterületein.


Borítókép: illusztráció (Fotó: Kurucz Árpád)

 


 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.