Három új gyalogos-átkelőhelyet kapott a fővárosi Nyugati tér

Közvetlen felszíni gyalogos-összeköttetést kapott a Váci út és a Bajcsy-Zsilinszky út, valamint a Teréz körút és a Szent István körút.

Forrás: MTI2023. 09. 15. 20:00
null
Budapest, 2020. július 18. A Nyugati tér látképe a felújítás alatt lévõ Nyugati pályaudvarral. A 143 éves Nyugati pályaudvar mûszaki állapota és mûemléki értékének megóvása, valamint a vasúti forgalomban való kiemelt szerepe miatt halaszthatatlanná vált az épületegyüttes tetõszerkezetének mielõbbi rekonstrukciója. A MÁV állomásfejlesztési projektjének egyik kiemelt felújítása közé sorolt munka biztonságos végrehajtása érdekében a vasúttársaság május 8-tól december elejéig lezárja az utascsarnokot. MTVA/Bizományosi: Róka László *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Róka László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már akadálymentesen, az aluljáró használata nélkül is körbejárható a fővárosi Nyugati tér és annak forgalmas közlekedési csomópontja – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). Hozzátették: 

a gyalogosátkelőkkel egy időben kerékpáros-átvezetések is létesültek.

Az, hogy aluljáró igénybevétele nélkül, a felszínen is át lehet kelni gyalog a Nyugati tér különböző részei között nemcsak a mozgásukban korlátozott, valamint vak és gyengénlátóknak vált kényelmesen és biztonságosan átjárhatóvá a tér, hanem az időseknek, a babakocsival és a kisgyermekkel közlekedőknek, valamint a bőrönddel utazóknak is – hangsúlyozta a BKK.

Három helyen alakítottak ki jelzőlámpával védett gyalogátkelőhelyet: 

a Teréz körút és a Szent István körút között az északi és a déli oldalon, továbbá a Váci út és a Bajcsy-Zsilinszky út között a Szent István körút felőli részen.

Mindegyik zebra akadálymentes, így azokat mind a mozgásukban korlátozottak, mind a vak és gyengénlátó emberek biztonságosan igénybe vehetik. A gyalogosok mellett a kerékpárosok és rolleresek is biztonságosan kelhetnek át ezentúl a Nagykörút, a Váci út és a Bajcsy-Zsilinszky út kereszteződésén. 

A korábban megépült védett kerékpársávok folytatását is kialakították a csomóponton keresztül, így egybefüggő kerékpárút-hálózat jött létre a környéken. 

A Nyugati téri átalakítást a Blaha Lujza téri zebrák kedvező fogadtatása is ösztönözte. A Blaha Lujza téri új gyalogátkelőhelyeket használók száma a tavalyihoz képest 20 százalékkal nőtt a reggeli csúcsórában – írták. Az új átkelőket a fővárosi önkormányzat megbízásából a Budapest Közút építette – áll a közleményben.

Borítókép: A Nyugati tér (Fotó: MTVA/Róka László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.