Karácsonyék kampánypénzei: egy évig terjedő börtönnel büntetendő a hamis magánokirat felhasználása

Az OTP nem teljesíti az olyan ügyfél megbízásait, aki nem bizonyítja személyazonosságát a törvényi előírásoknak megfelelően – hangsúlyozta ifj. Lomnici Zoltán.

2023. 09. 21. 19:34
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az anonim belföldi adománygyűjtő akcióval kapcsolatos információkat tartalmazó jegyzőkönyveket a bank belső vizsgálata nem találta megalapozottnak, a vonatkozó bankjegyek valójában „inkább csomagokban érkezhettek, újak voltak, gyűrődésmentesek, több esetben egymás utáni sorszámúak és összetapadtak” – emlékeztetett a Karácsony Gergely által kampánycélokra alapított 99 Mozgalom ügye kapcsán  ifj. Lomnici Zoltán. Az alkotmányjogász szerint mindez azért is fontos, mert 

a büntető törvénykönyv alapján aki jog vagy kötelezettség létezésének, megváltozásának vagy megszűnésének bizonyítására hamis, hamisított vagy valótlan tartalmú magánokiratot felhasznál, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

– A Kúria 36. bk. véleménye szerint továbbá hamis magánokirat felhasználásának folytatólagos elkövetéséről beszélünk, ha a hamis, hamisított vagy valótlan tartalmú – ugyanazon vagy több – magánokiratot, ugyanazon jogviszonyból származó jog vagy kötelezettség létezésének, megváltoztatásának vagy megszűnésének bizonyítására többször használják fel, és a folytatólagosság egyéb törvényi feltételei is fennállnak – magyarázta. 

Ifj. Lomnici Zoltán kiemelte: az egész eljárás tekintetében fontos, hogy a több mint félmilliárd forintnak megfelelő összeget 19 részletben vitte egy személy a bankba. 

Az OTP viszont, eleget téve a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2007. évi CXXXVI. törvényből fakadó kötelezettségének, mindent megtesz azért, hogy pénzmosásra vagy terrorizmusfinanszírozásra ne használják fel a bankot. Hangsúlyozza továbbá, hogy nem teljesíti az olyan ügyfél megbízásait, aki nem bizonyítja személyazonosságát a törvényi előírásoknak megfelelően 

– mutatott rá.

A Századvég jogi elemzője azonban úgy látja, hogy a bank részéről mutatott jogkövető magatartás nem érintheti a főváros és pénzintézet többszintű együttműködését. Ellenkező esetben ugyanis a fővárosi vállalkozások is nehéz helyzetbe kerülnének, mivel az iparűzési adót, illetve az adóelőleg befizetését is hazánk legnagyobb bankja bonyolítja.

Mint azt a Magyar Nemzet megírta: ismeretlen tettes ellen, hamis magánokirat felhasználása miatt feljelentés tett az OTP a 99 Mozgalom ügyében. Az OTP vizsgálata szerint megkérdőjelezhető az adománygyűjtő ládák története. Karácsony Gergely helyettese, Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes úgy látja, hogy továbbra is kiváló és gyümölcsöző a szakmai kapcsolat az OTP-vel, folyamatosan tárgyalnak, és nem tervezik azt sem, hogy szakítanak a pénzintézettel. Véleménye szerint ez nem a fővárost érintő ügy, az OTP pedig egyetlen megbeszélésen sem hozakodott elő a témával.

A botrány előzménye, hogy pár hónapja feloldották a titkosítás alól a Nemzeti Információs Központ júniusi jelentését, amely a baloldalhoz került homályos eredetű pénzekről szól. A jelentés többek között azt tartalmazza, hogy Karácsony Gergely párbeszédes párttársa, Perjés Gábor 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között tizenkilenc alkalommal összesen 506 millió forintot fizetett be az általa vezetett, a főpolgármester által alapított 99 Mozgalom számlájára. Öt tranzakció az ötvenmillió forintot is meghaladta. A befizetések nagyobb része, nagyjából négyötöde nagy címletű, kötegelt, egymás utáni pézjegynyomdai számú valutában történt. Az OTP feljelentésén túl pénzmosás miatt is vizsgálódik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Borítókép: Karácsony Gergely joggal foghatja a fejét (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.