Rossz hír az allergiásoknak, tovább dübörög a pollenszezon

Jelentősen csökkent az elmúlt héten az esőzések és a lehűlés hatására a pollenerhelés, azonban a felmelegedéssel ismét felerősödött. Az idei parlagfű-pollenszezon a tavalyinál erősebb.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 09. 05. 10:27
allergia Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Országos szinten nagyon magas a parlagfű pollenkoncentrációja, az időjárás felmelegedése miatt a héten jelentős változás nem várható – adta hírül a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) kedden.

Ilyen lesz Magyarország pollenterhelése szeptember 7-én (Fotó: efop180.antsz.hu)

Mint azt a Magyar nemzet is megírta, a pollenterhelést a tartós, esős időszakok átmenetileg visszavethetik, de a záporok, zivatarok csak rövid időre tisztítják meg a levegőt. A kifejlett parlagfű terjedése ellen leghatékonyabban felmagzás előtt, bimbós vagy virágos állapotában végzett kaszálással lehet védekezni, ami a földhasználóknak jogszabályban előírt kötelezettségük.

Tüneteket okozó, közepes pollenkoncentrációt először július utolsó hetében, az előző évinél néhány nappal korábban regisztráltak. Az országos átlag néhány nappal korábban érte el a közepes szintet, valamint a magas és nagyon magas koncentrációjú napok is egy-két nappal korábban jelentkeztek.

Nagyon magas koncentrációt először augusztus elején mértek, míg extrém magas koncentrációt az eddigi adatok alapján hat állomáson is regisztráltak – Békéscsabán, Debrecenben, Nyíregyházán, Szegeden, Tatabányán, valamint Miskolcon – augusztusban. 

Az eddig adatok alapján a parlagfű-pollenkoncentráció augusztus 28-án érte el a legmagasabb országos átlagot. Az allergiás tünetek gyógyszeres kezeléssel csökkenthetők.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.