Új feladatot kapott Hoppál Péter

Azt is tudni, mik lesznek a kormánybiztos feladatai.

Forrás: Magyar Közlöny2023. 09. 28. 7:22
Forrás: Facebook/Dr. Hoppál Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hoppál Pétert bízta meg a Kormány a 2024-ben esedékes magyar–török kulturális évad megszervezésével és lebonyolításával olvasható a Magyar Közlönyben.

Korábban a Magyar Nemzet is beszámolt róla, idén lesz száz éve, hogy a modern korban Törökország és Magyarország diplomáciai kapcsolatot létesített, ennek apropóján még januárban Isztambulban tárgyalt a Magyarságkutató Intézet főigazgatója, hogy megkezdjék a felkészülést a két ország közös kulturális évére.

Tavaly novemberben már Recep Tayyip Erdogan török elnök is azt hangoztatta, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyalt, hogy a 2024-es év a két ország közös kulturális éve lesz.

A tegnap este megjelent közlönyből már az is kiderül, gyakorlatban hogyan néz ki majd az esemény lebonyolítása.

Forrás: Facebook/Hoppál Péter

A kormánybiztost a magyar–török kulturális évaddal kapcsolatos teendői elvégzésében a Kulturális és Innovációs Minisztérium ötfős titkársága segíti majd. Hoppál Péter a következő feladatokat látja el:

  • felügyeli a magyar–török közös kulturális évad magyar programjainak előkészítését és lebonyolítását;
  • kapcsolatot tart az évad megvalósításában feladattal rendelkező állami és önkormányzati szervekkel, gazdálkodó és civil szervezetekkel;
  • kapcsolatot tart az évaddal összefüggő kérdésekben a török kormányzati és nem kormányzati partnerekkel;
  • áttekinti a Magyarországon található turkológiai gyűjtemények helyzetét, és javaslatot tesz az azokkal kapcsolatos kérdések rendezésére, valamint a hazai turkológiai gyűjtemények bemutatására;
  • megvizsgálja az Isztambulban található, az Erdélyi Fejedelemség követségének korábban otthont adó épület felújításának és hasznosításának lehetőségét;
  • elősegíti az évad megrendezésében érintett kulturális és civil szervezetek tájékoztatását, valamint a rendezvényekbe történő bevonását;
  • elősegíti a török fél által szervezett magyarországi programok lebonyolítását.

Borítókép: Hoppál Péter Törökországban (Forrás: Facebook/Hoppál Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.