Cél, hogy minden vágyott gyermek megszülessen

A magyar kormány 2010 óta több mint harmincféle intézkedést vezetett be, amelyek a teljes életutat lefedik annak érdekében, hogy a vágyott gyerekek megszülessenek.

Forrás: MTI2023. 10. 02. 12:47
Sweet,Small,Triplets,Lying,In,Nursery,Room

GYerek demográfia
100479604 GYerek demográfia Fotó: Shestakoff
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A családbarát kormányzás legfontosabb célkitűzése, hogy minden vágyott gyerek megszülessen Magyarországon, és ezt segíti a családbarát szülészetek kialakítása is – mondta Hornung Ágnes a Semmelweis Egyetemen rendezett versenyen.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a szülésznő hallgatók Hugonnai Vilma II. szakmai emlékversenyén közölte: 

az utóbbi években országszerte 9,1 milliárd forintból valósultak meg infrastrukturális fejlesztések 59 intézményben: szülőszobákat, gyermekágyas szobákat, szülészeti osztályokat, kórtermeket adtak át vagy újítottak fel.

– Ezen túl 52 intézmény több ezer dolgozója vett részt továbbképzésben, 18 intézmény pedig bértámogatást vehetett igénybe – sorolta az államtitkár, és kiemelte: a magyar családbarát szemlélet Európában egyedülálló intézkedéseket eredményez, amelyeket szeretnének megóvni és továbbfejleszteni.

– 2010 óta több mint harmincféle intézkedést vezettünk be, amelyek a teljes életutat lefedik annak érdekében, hogy a vágyott gyermekek megszülessenek – hangoztatta az államtitkár. Példaként említette a bölcsődei férőhelyek számának növelését, ami hozzájárul a munka és a magánélet egyensúlyának megteremtéséhez, a 25 év alatti fiatalok és a 30 év alatti anyák szja-mentességét, a szintén 30 év alatti anyákra vonatkozó diákhitel-elengedést, valamint a csed 100 intézkedést, amelynek köszönhetően az édesanya korábbi fizetéséből csak az szja-t vonják le a csed ideje alatt.

A támogatásoknak köszönhetően a gyerekvállalás ma már nem jelent elszegényedést

– fogalmazott Hornung Ágnes.

Az államtitkár megköszönte a jelenlévő szülésznő hallgatóknak, hogy ezt a pályát választották. – Az orvosok a szülésznők nélkül félkarú óriások lennének – hangsúlyozta, a verseny névadóját méltatva pedig azt mondta, Hugonnai Vilma sorsa jól példázza, hogy vannak a történelemnek olyan időszakai, amikor a nőknek rendkívül elhivatottan kell küzdeniük a céljaik elérése érdekében. – Az első magyar orvosnőnek majdnem húsz évbe telt, hogy diplomáját elfogadják Magyarországon, és miközben ő türelmesen és kitartóan várt, harcolt a nők társadalmi egyenjogúságáért is.

Hugonnai Vilma az első magyar orvosnő, a magyarországi nőképzés ügyének kiemelkedő alakja.

Svájcban szerzett orvosi diplomáját Magyarországon sokáig nem tudta elfogadtatni, csak okleveles bábaként tevékenykedhetett, 18 év után sikerült diplomáját elismertetnie. Orvosi tárgyú írásai mellett a nők egyenjogúságának témájában is publikált, több, nőknek szánt felvilágosító művet írt.

Ismeretterjesztő előadásokat tartott, egyik alapítója volt az Országos Nőképző Egyesületnek, ahol ingyen oktatott egészségtant, gyermekgondozást, betegápolást, egy ideig az ő vezetése alatt működött a magyar bábák egyesülete – méltatta az első magyar orvosnőt az államtitkár.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Shestakoff)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.