Gátlástalan, demagóg kampányra számíthatunk Gyurcsányéktól

Dobrev Klára célja az lehetett, hogy a Partizán közönségének egyfajta kincstári optimizmust sugározzon, ám ebből számomra inkább az következik, hogy a DK részéről gátlástalan, hazugságokkal teli vagy finomabban szólva demagóg kampányra számíthatunk – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Nagy Ervin. A XXI. Század Intézet elemzőjét a Partizán YouTube-csatornáján hétfőn megjelent Dobrev Klára-interjúról kérdeztük.

2023. 10. 04. 5:41
Borítókép: Dobrev és Gyurcsány a DK kongresszusán (Fotó: Mirkó István)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Dobrev Klára állításai nem állják ki a valóság próbáját, erre a műsorvezető is többször figyelmeztette, de úgy tűnik, hogy mindez nem zavarta őt. Az elmúlt hónapok során megjelent közvélemény-kutatásokkal tételesen cáfolni lehet az EP-képviselő mondandóját, ráadásul éppen a Demokratikus Koalíció év eleji növekedése torpant meg. Dobrev célja az lehetett, hogy a Partizán közönségének egyfajta kincstári optimizmust sugározzon, ám ebből számomra inkább az következik, hogy a DK részéről gátlástalan, hazugságokkal teli vagy finomabban szólva demagóg kampányra számíthatunk” – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet elemzője, akit a Partizán YouTube-csatornáján megjelent Dobrev Klára-interjúról kérdeztünk.

Dobrev, Gyurcsány, Gyurcsány Ferenc felesége, Partizán, Gulyás Márton
Gyurcsány Ferenc felesége akkor lenne elégedett, ha a DK támogatottsága tartósan 55 százalék felett lenne. Forrás: YouTube/Képernyőfotó

Gyurcsány Ferenc felesége a felvételen arról beszélt, hogy a 2022-es választások óta a Fidesz nagyjából egymillió szavazót veszített, s szerinte ma jobb állapotban van az ellenzék, mint 2019-ben volt. Azt is mondta, szentül hiszi, hogy az Orbán-kormány politikájának nincsen többsége ebben az országban. Dobrev Klára kijelentette, akkor lenne elégedett, ha a DK támogatottsága tartósan 55 százalék felett lenne

 

Nem hiteles a Gyurcsány házaspártól

A XXI. Század Intézet elemzője szerint Dobrev ezen kijelentése annyira az abszurd kategóriába tartozik, hogy még az érthető kincstári optimizmusba se fér bele. – Az ellenzéki szavazó is elvárja, hogy egy miniszterelnökségre készülő politikus két lábon álljon a talajon, és ne mondjon kabaréba illő mondatokat. 

Ráadásul ezzel a többi baloldali pártnak, még ha ironikusan, de azt üzeni, hogy nincs rájuk szükség, ami megint csak visszatetsző lehet.

Dobrev Klárára jellemzők az efféle bugyuta mondatok – talán tapasztalatlanság, de az is lehet, hogy véletlen hibák vannak a nagyotmondás mögött, ami az alkalmasság, pontosabban az alkalmatlanság kérdését veti fel. Egy komolyan vezető politikus nem mondhat ekkora blődséget – állapította meg Nagy Ervin. A szakértő szerint a Gyurcsány házaspártól hatványozottan hiteltelen az, amikor arról beszélnek, hogy el kell számoltatni azokat, akik a politikai kapcsolataiknak hála jutottak mesés vagyonokhoz. Hozzátette: ez is arra utal, hogy gátlástalan kampányra készül a DK.

 

Versenyben van még a Momentum?

Az elemző felidézte: év elején még úgy tűnt, hogy a Momentum Gyurcsány Ferencékkel fog versenyezni a vezető szerepért, mára azonban megkérdőjelezhetetlen, hogy a Demokratikus Koalíció lett a baloldal domináns pártja. 

Gelencsér Ferencék lépéshátránya leginkább a politikai tanácstalanság miatt tűnik behozhatatlannak, a többi kis párt pedig megkülönböztethetőségi versenybe kezdett és a túlélésért küzd.” 

– A balliberális oldalt tekintve, tehát nem számolva a Mi Hazánk Mozgalommal, azt látjuk, hogy az MSZP baloldali, a Jobbik konzervatív fordulatról beszél, de mindkettő esetében hitelességi problémák vannak, a mérhetetlen Párbeszéd globális zöldpolitikájának pedig nincs támogatottsága. Egyedül az LMP-ben és annak lokális zöldpolitikájában van egyfajta erőfeszítés arra nézve, hogy kilépjenek Gyurcsány árnyékából – meg is támadták őket ezért a kormányellenes sajtóban. 

Úgynevezett offline politikára, azaz rendezvények és fórumok megtartására jelenleg csak a DK képes a baloldalon, hisz nekik van országos lefedettségük

– mondta. Az elemző szerint nemcsak a legerősebb és legszervezettebb ellenzéki párt a Demokratikus Koalíció, de a tempót is Gyurcsányék diktálják, céljuk egyértelműen a baloldal uralása. Hozzátette: Gyurcsányék le akarják tolni a pályáról a konkurens pártokat, ehhez pedig erődemonstrációra van szükség.

Borítókép: Dobrev és Gyurcsány a DK kongresszusán (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.