Erre van pénz: Karácsonyék átvállalnák Iványiék adóterheit

Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes elmondta, hogy egy ötvenmilliárdos faktorkeretet kellett nyitniuk, ami az utolsó negyedévi közlekedésszervezési díjat tartalmazza.

2023. 10. 19. 16:16
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Jelen pillanatban azt látjuk a likviditási mutatók alapján, hogy van négy tétel, ami bizonyítható. Ezek a Lánchíd felújításának a támogatása, a beruházási hitelkeret jóváhagyása, a rezsitámogatás, illetve a szolidaritási hozzájárulás, amire jogvédelmet kaptunk. Ez a négy tétel összeadva 55 milliárd forint – közölte Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes az október 25-i Fővárosi Közgyűlést megelőző háttérbeszélgetésen.

Ahogy azt megírtuk, lapunk információi szerint Karácsony Gergelyék arra készülnek, hogy ötvenmillárd forint értékben adósítják el fővárost a BKK-nak járó közlekedési támogatás banki faktorálásával. 

Az általános főpolgármester-helyettes úgy fogalmazott, hogy egy 50 milliárdos faktorkeretet kellett nyitniuk, ami az utolsó negyedévi közlekedésszervezési díjat tartalmazza. Mint jelezte, jövő március 18-án kell ezt kifizetniük, ami azért fontos, mert 15-e után jutnak hozzá az iparűzési adóból származó pénzekhez. – Ha a kormánytól megkapjuk a pénzeket, akkor erre nincsen szükség. Ha ez mégsem történik meg, akkor így tudjuk megoldani a város finanszírozását – jegyezte meg.

Kiss Ambrus a háttérbeszélgetésen a jövő heti közgyűlés kapcsán három napirendi pontot emelt ki. A fővárosi energiafelhasználás ügyében szót ejtett arról, hogy a BKV, a közvilágítás és a közművek a legnagyobb fogyasztók Budapesten. Beszámolt arról is, hogy segítenek az Iványi Gábor-féle Oltalom Karitatív Egyesületnek és a Magyar Evangélikus Testvérközösségnek.

A főpolgármester-helyettes kiemelte, hogy a Fővárosi Közgyűlés támogatását kérik, hogy a november 1-jétől a főváros átvállalja az adóterheket és a dolgozók kifizetését, ám ez egy átmeneti helyzet, nem lesznek fenntartók.

Mindezt később Karácsony Gergely a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésben is megerősítette. A háttérbeszélgetésen Kiss Ambrus szót ejtett arról a napirendi pontról is, hogy Budapest csatlakozzon a Milánói városi élelmiszer-politikai paktumhoz, majd kiemelte, hogy dolgoznak a közétkeztetés reformján.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester, Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes és Tüttő Kata  főpolgármester-helyettes (Fotó: MTI/Kovács Attila) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.