Medve nyomára bukkantak Nógrádban

Nem tanácsos most a környékbeli erdőkben túrázni.

2023. 10. 25. 21:05
medve Fotó: pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét medvenyomot fotózhattak Nógrádban, Litke környékén kapták lencsevégre – írja a Nógrád Vármegyei Hírportál.

„A kedd reggel készült fénykép alapján a litkei erdőtömbünkben esetleg medve tartózkodhat” – számolt be bejegyzésében az Ipoly Erdő Zrt. Kelet-Cserháti Erdészete. Felhívták a környékbeli erdőkben látogatást tervezők figyelmét a nagyragadozó esetleges jelenléte okozta veszélyre is.

A lap beszámolója szerint egyre több nógrádi településről jelentettek medveészleléseket az utóbbi időben. Kirándulók, túrázók, erdőben gombák után kutató helyiek örökítették meg a nagyvadak nyomait, de vadkamera is rögzítette már a jelenlétüket, sőt Etes környékén videót is sikerült készíteni egy egyedről a közelmúltban.

Nem vagyunk medvés ország, viszont várható, hogy egyre gyakrabban bukkan fel vármegyénkben is nagyvad, érdemes erre felkészülni nemcsak a túrázóknak, de a terület kezelőinek is

– nyilatkozta korábban Heltai Miklós, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézetének igazgatója.

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, nem csak Nógrád vármegyében látni egyre többször medvét, jelentősen megszaporodtak a medveészlelések tavasz óta a borsodi Aggteleki Nemzeti Park területén is. Az utóbbi hónapokban leginkább Aggtelek és Jósvafő település környékén jelent meg a nagyragadozó.

Aki biztonságban szeretne medvével találkozni, látogasson el a Nyíregyházi Állatparkba. Megnézheti az újonnan érkezett, mintegy négyszáz kilogramm súlyú eurázsiai barna medvét (Ursus arctos arctos) és a több mint hatszáz kilogrammos Kodiak-medvét is.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.