Nemzetbiztonsági kockázatot jelent-e Pressman?

Tényi István a polgári elhárításhoz fordult az amerikai diplomata gyanús orosz kapcsolata miatt.

2023. 10. 20. 15:22
null
20230715 Budapest 28. Budapest Pride fotó: Teknős Miklós (TEK) Magyar Nemzet képen: David Pressman budapesti amerikai nagykövet Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Alkotmányvédelmi Hivatalhoz (AH) fordult Tényi István David Pressman budapesti amerikai nagykövet Vlagyimir Putyin körével bonyolított ügyletei miatt lapunk október 20-án megjelent cikke alapján

A közérdekű bejelentéseiről ismert Tényi a beadványában azt sürgeti, hogy az AH vonja nemzetbiztonsági vizsgálat alá a diplomatát. 

A bejelentő azt is kérte, hogy a kockázatelemzést követően az Alkotmányvédelmi Hivatal – amennyiben indokoltnak tartja – tájékoztassa a Külgazdasági és Külügyminisztériumot.

Mint megírtuk, David Pressman az egyik leggazdagabb orosz üzletembernek, Mihail Prohorovnak segíthetett jó pénzért a nyugati szankciók elkerülésében. A Forbes magazin legfrissebb száma szerint nettó 11 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező Prohorov ezer szállal kötődik Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz, és egyike annak a negyvenöt orosz oligarchának, akiket nem érintenek a nyugati szankciók.

Mielőtt hazánkba delegálták, Pressman két évig dolgozott a Jenner & Block ügyvédi irodánál, amelynek a profiljába tartozik a nemzetközi szankciós és exportszabályozási ügyek képviselete. Pressman nagyköveti kinevezésekor jelent meg a leendő diplomata vagyonnyilatkozata, amelyben feltüntette, hogy a Jenner & Block alkalmazottjaként jogi szolgáltatásokat nyújtott mások mellett egy Ellen Pinchuk nevű hölgynek, aki Prohorov amerikai ügyleteit egyengette. 

Az amerikai diplomata 2020 és 2022 között összesen csaknem kétmillió dollárt – közel 700 millió forintot – keresett az ügyvédi iroda munkatársaként.

Borítókép: David Pressman budapesti amerikai nagykövet (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.