Tiltott védőszerekkel kezelt gabonát szabadítanának az unióra

A tiltott védőszerekkel kezelt ukrán gabona javarészt nem is ukrán – fedte fel Dömötör Csaba miniszterhelyettes közösségi oldalán megosztott videójában, melyben röviden összegzi az ukrán gabonát övező helyzet előzményeit és azokat a tényeket is, amelyeket az unió nem biztos, hogy szívesen hozna nyilvánosságra.

2023. 10. 05. 12:34
null
Somberek, 2017. május 18. Gyomirtót permetez egy traktor egy kukoricaföldön a Baranya megyei Somberek közelében 2017. május 18-án. MTI Fotó: Sóki Tamás Fotó: Sóki Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lenyomta az árakat a Kelet-Európában ragadt ukrán gabona 

Az ukrán gabonavita előzménye az, hogy az Európai Bizottság még tavaly májusban arról döntött, hogy szolidaritási folyosókat hoznak létre az ukrán gabonának. Akkor azzal indokolták ezt, hogy ezek a szállítmányok az orosz invázió miatt nem jutnak el a rendeltetési helyükre, és ez akár éhínséghez is vezethet például Afrikában – idézte fel Dömötör Csaba. Mint mondta, a döntés alapján az ukrán áru a magyarországi átkelőkön is vámmentesen, korlátozás nélkül szállíthatóvá vált, annak ellenére, hogy Ukrajna nem is uniós tagország. Azután 

egyre világosabb lett, hogy a szállítmányok jelentős része nem jut el Afrikába, hanem Kelet-Európában ragad, ezzel lenyomva az árakat, és rendkívül nehéz helyzetbe hozva az itt élő gazdákat. 

Gabonastop a helyi gazdák védelmében

Idén áprilisban a magyar kormány Lengyelországhoz hasonlóan ukrán gabonastopot rendelt el. Ezt nem sokkal később Szlovákia és Bulgária is megtette. Ezek az országok aztán Romániával kiegészülve az Európai Bizottság azonnali beavatkozását követelték – emlékeztett a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. Felidézte, hogy ekkor még sikerrel az Európai Bizottság engedett, és májusban uniós szintre emelte a behozatali tilalmat az öt érintett ország esetében. Az fontos körülmény, hogy a tranzitszállítmányok továbbra is áthaladhattak ezeken az országokon, tehát Afrikába eljuthattak, már ha egyáltalán odaszánták őket. Ezt a korlátozást azonban csak ideiglenesen vezették be, szeptember 15-ig. 

Brüsszel a kelet-európai tagállamok hangos kérése ellenére sem hosszabbította meg a tilalmat. Ezért Magyarország újra nemzeti hatáskörben rendelt el korlátozást, és így tett Lengyelország és Szlovákia is. 

A vita végül annyira súlyos lett, hogy Kijev pert kezdeményezett a Kereskedelmi Világszervezetnél, mire a lengyel miniszterelnök bejelentette, hogy nem szállít több fegyvert Ukrajnába. Magyarország nem jelentett be ilyet, mert előtte sem szállított fegyvert – közölte Dömötör Csaba.

Az uniónak mégis jó a génmódosított gabona?

Ha ez nem lenne elég, mindeközben az Európai Bizottság elkezdte fellazítani a génmódosított növények uniós szabályozását és új szabályokat javasolnak. A javaslatok alapján a génmódosított növények forgalomba hozatalát sok esetben semmiféle kockázatértékelés nem előznének és nyomon követés nélkül kerülhetnének forgalomba. Ráadásul elvennék a tagállamoktól azt a jogot, hogy eldöntsék, szeretnének-e egyáltalán ilyen technológiát a saját területükön – hangsúlyozta a miniszterhelyettes.

Nem mellékes az sem, hogy az Ukrajnában előállított gabonának nem kell olyan szigorú követelményeknek megfelelnie az unióban termelthez képest. Például

olyan növényvédőket is használnak, amelyeket itt már rég betiltottak. Nem kevesebb mint 22 ilyen növényvédőt használnak. 

És ezeket a hatósági vizsgálatok azóta több országban már ki is mutatták. Mindez több oldalról is azt bizonyítja, hogy az Európai Bizottság magasról figyelmen kívül hagyja a gazdák helyzetét, a nemzeti kormányok elvi álláspontját, főleg, ha kelet-európai államokról van szó. 

A tiltott védőszerekkel kezelt ukrán gabona javarészt nem is ukrán

Ami a tulajdonosokat illeti, ha az ukrán gabonáról beszélünk, akkor nem ukrán háztáji gazdálkodók terményeiről van szó – közölte az államtitkár. Hangsúlyozta, hogy

az ukrán földek jelentős részét ugyanis már rég óriáscégek birtokolják. Hárommillió hektár egy tucat gigavállalat birtokában van. 

A tulajdonosok leginkább nem túl nagy meglepetés, nyugat-európai és amerikai cégek, nyugdíjalapok, magántőkealapok, de van köztük egyetemi alap is. Jellemző az arányokra, hogy a tíz legnagyobb ukrajnai földbirtokos cég egy kivételével mind külföldön van bejegyezve. 

Az ukrán gabona tehát javarészt nem is ukrán és nyomokban tiltott növényvédőt tartalmazhat. 

Jó lenne, ha előbb megkérdeznék a magyar gazdákat. Ez a vita újabb fontos ügy, ahol a fejünk fölött akarnak döntéseket hozni. Mások elvárásai, mások érdekei alapján a mi kárunkra. Még egy ok, hogy változást érjünk el az uniós politikában. Nem szeretnénk kockáztatni a magyarok kenyerét – zárta közleményét Dömötör Csaba.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.