Több száz embercsempész-autó elszállíttatását kezdte meg a kormányhivatal

Egymás után sorakoznak az embercsempészek által elhagyott és a tolvajok által kifosztott autók a déli határ közelében fekvő településeken. A Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal megkezdte az áldatlan állapotok felszámolását, ami várhatóan hetekbe, hónapokba telik, hiszen több száz autót kell begyűjteniük.

2023. 11. 26. 9:32
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aki az őszi időben kirándulni indul, azt rendszerint szomorú látvány fogadja a Szeged-környéki erdőkben, például mondjuk Ásotthalom környékén: a földutak szélén egymás mellett sorakoznak a kibelezett roncsautók. Az embercsempészek itt hagyták őket, a tolvajok pedig minden használható és mozdítható alkatrészt elvittek belőlük. 

A Szeged környéki településeken olyan méretűvé nőtt ez a probléma, hogy már a kormánynak is cselekednie kellett, és november közepén közzé is tették az 503/2023-as kormányrendeletet, amely alapján Szegeden és a környező településeken a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal (CSCSVK) felelőssége elszállíttatni az űt mentén hagyott roncsokat.  

A CSCSVK Magyar Nemzetnek adott tájékoztatása szerint 2023. november 16-a és november 22-e között 108 bejelentés érkezett a kormányhivatalhoz elhagyott gépjárművekről annak a 28 településnek a vonzáskörzetéből, amely a kormányrendelet szerint a CSCSVK illetékességi területéhez tartozik az ügy kapcsán. 

A kormányhivatal kérdésünkre közölte, hogy becsléseik szerint több száz elszállítandó gépkocsi van a területen. 

Kiemelték: a mezőőrök és közterület-felügyelők által bejelentett járművekre a munkatársaik előbb értesítést helyeznek el, majd négy nap elteltével egy szegedi vállalkozó telephelyére szállítják azokat. A kormányhivatal az elszállított járművek alvázszámát napi bontásban a honlapján közzéteszi, az adatok ide kattintva érhetők el

Az autókat elszállító vállalkozót az idei évből hátralevő rövid időre egyszerűsített közbeszerzési eljárással választotta ki a kormányhivatal, a következő évi munkákra pedig rendes eljárás keretében próbálnak találni egy üzletembert. 

A kormányrendelet kitér arra, hogy ha az elszállított jármű tulajdonosa, illetve üzemben tartója nem állapítható meg, vagy a felszólítás ellenére a járművet három hónapon belül nem veszi birtokba, akkor azt árverés útján értékesíti a hatóság. Ha a jármű tulajdonosa kilenc hónapon belül jelentkezik, akkor az értékesítés összegét számára ki kell fizetni, ám abból levonják az elszállítás és a tárolás árát. 

A kormányhivatal kérdésünkre közölte: a lefoglalt gépjárművek korábbi tulajdonosára nem terjed ki a kormányrendelet hatálya. 

Mindez a Magyar Nemzet értelmezése szerint azt jelenti, hogy ha valaki a szabályoknak megfelelően adta el az autóját, papírokkal igazolva az adásvételt, és a korábbi gépkocsija feltűnik a déli határon, annak nincs dolga a továbbiakban. 

Ám ha valakinek ellopták az autóját, és ezt nem jelentette, vagy kéz alatt, szabálytalanul adta el, és a gépjárművet megtalálja a CSCSVK, és be tudják azonosítani a tulajdonost, akkor az számíthat arra, hogy megfizettetik vele a tárolás és az elszállítás díját. 

Borítókép: Vélhetően embercsempészek által otthagyott autó a déli határszakasz környékén (Forrás: olvasói fotó)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.