A légierő és a folyamőrség is felkészült a hadgyakorlatra + videó

Újabb egységek csatlakoznak az elmúlt évtizedek legnagyobb hazai hadgyakorlatához.

2023. 11. 07. 8:35
H145m helikopterek készülnek áttelepülni Szolnokról Pápára. Fotó: Fotó: Horváth Sztaniszláv Forrás: Honvédelem.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két Zlin-242 típusú kiképző repülőgép, öt H145M többcélú katonai helikopter, illetve egy AS350-es helikopter települt át Pápára a szolnoki MH Kiss József 86. Helikopterdandártól az Adaptive Hussars 23 többnemzeti gyakorlat előkészítő fázisában, november 6-án – számolt be a Honvédelem.hu.

A három – Alpha, Bravo és Charlie – fázisú Adaptive Hussars 23 gyakorlat legelső, előkészítő Alpha fázisával egybeesik a légierő vezetési rendszerének tesztelését szolgáló Kék Villám 4 gyakorlat. Utóbbi keretében a szolnoki forgószárnyas alakulat állománya az átcsoportosított eszközökkel járőr-, illetve felderítő feladatokat lát majd el a gyakorlat során.

Bali Tamás ezredes, a helikopterdandár parancsnoka úgy fogalmazott: a Kék Villám 4 már a Bravo előszele. A művelet a dandár erőinek felkészítésére szolgál az egész honvédséget megmozgató nagyszabású hadgyakorlat fázisfeladataira.

A parancsnok kiemelte: a helikopterek feladata nagyon sokrétű. Bár önállóan is képesek harcfeladatot végrehajtani, az ország teljes területét érintő gyakorlat későbbi fázisaiban alapvetően harctámogató szerepük lesz, elsősorban tűztámogatási, légi szállítási és légi felderítési funkciók révén, illetve vízi átkelés esetén annak zónáját is biztosítaniuk kell.

Nagyon fontos, hogy erőink most először a civil szférával, a védelmi igazgatással együttműködésben tevékenykednek majd, hiszen Magyarország védelme közös feladat 

– hangsúlyozta Bali Tamás ezredes. A parancsnok hozzátette: bár újfajta kihívás előtt állnak, biztos a sikerben, mert „amikor mindenki becsülettel és legjobb tudása szerint teszi a dolgát, annak a műveletnek eredményesnek kell lennie.”

Az MH 1. tűzszerész és folyamőr ezred is megkezdte a felkészülését az Adaptive Hussars 23 többnemzeti, országos hadgyakorlatra. Az alakulatnál november 6-án délután trailerre helyezték a gyakorlatban részt vevő tűzszerész járőrhajókat. Így a Csepel naszád is útra kelt este hét órakor Budapestről Kiskörére, mivel a Tiszán folyami átkelés biztosításában kap majd szerepet.

A Csepel naszád tréleren indult Budapestről Kiskörére Fotó: Fotó: Bólyi Bálint törzsőrmester/Honvédelem.hu

Amint arról a Magyar Nemzet is beszámolt: folyamatos a katonák és a haditechnikai eszközök átcsoportosítása az Adaptive Hussars 23 többnemzeti gyakorlat kapcsán az ország teljes területén, földön és levegőben. Az Adaptive Hussars 23 a drasztikusan romló biztonsági helyzetben lehetőséget teremt a magyar haderő ütőképességének erősítésére, egyúttal megmutatja, hogy Magyarország megbízható tagja a NATO-nak.

Borítókép: H145M helikopterek Szolnokon, a Pápára való áttelepülésre készen (Fotó: Honvédelem.hu/Horváth Sztaniszláv)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.