A légzőszervi megbetegedések nagy részét még mindig a koronavírus okozza

Viszont a beküldött légzőszervi minták eddig még nem mutattak ki influenzavírust.

Forrás: Hír TV2023. 11. 16. 10:43
koronavírus, maszk Fotó: pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A súlyos, heveny légzőszervi megbetegedéssel hetente kórházba kerülő mintegy 150-180 ember közül 60-70 százalékban koronavírus miatt szorulnak kezelésre – jelentette ki a Hír TV műsorában Rusvai Miklós. A virológus hozzátette: eddig influenzavírust nem mutattak ki, viszont parainfluenza-, rhino-, illetve adenovírusokat rendszeresen kimutatnak a beküldött légzőszervi mintákból.

– Jelenleg a koronavírus miatt korlátozó intézkedések csak helyileg vannak, bizonyos kórházakban látogatási tilalom van, illetve kötelezővé tették a maszkhasználatot – mondta, majd rámutatott: 

aki rizikócsoportba tartozik , annak célszerű beoltatnia magát, amire jelenleg elsősorban az oltópontokon van lehetőség.

Rusvai Miklós a patikákban is kapható koronavírus-gyorstesztekről elmondta: amennyiben pozitív eredményt mutatnak, akkor megbízható, viszont ha negatív az eredmény, akkor nem feltétlen, ugyanis ezek a tesztek még nem elég érzékenyek. 

Emellett az említett négy vírus mellett legalább még egy tucat okoz légzőszervi megbetegedést, amelyekre jelenleg nem érhető el teszt, ezeket csak laboratóriumban lehet kimutatni – tette hozzá a virológus. Hozzáfűzte: pozitív teszt esetén mindenképp illik otthon maradni, a klinikai tünetek után még két napig, ez összességében – korosztálytól függetlenül – egy hetet szokott igénybe venni. 

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.