A magyar ifjúság a magyar jövő záloga

A magyar kormány családpolitikai intézkedéseinek legfőbb célja, hogy a negatív demográfiai trendet megfordítsa.

Forrás: MTI2023. 11. 27. 20:30
POTÁPI Árpád János
Budapest, 2023. november 17. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelõs államtitkára a Magyar Állandó Értekezlet plenáris ülése után tartott sajtótájékoztatón a Várkert Bazárban 2023. november 17-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar kormány nemzetpolitikájának homlokterében a gyermekek, a magyar ifjúság áll – mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára hétfőn Budapesten.

Potápi Árpád János a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet gondozásában megjelenő Változó ifjúság a Kárpát-medence országaiban című tanulmánykötet bemutatóján úgy fogalmazott, 

kutatások is igazolják, hogy a magyar ifjúság a magyar jövő záloga

– tájékoztat az MTI.

A jövőbe vetett hitet csak a magyar gyermekekre lehet építeni, a jövőnek csak úgy lehet dolgozni, ha utánunk mindig újabb és újabb nemzedékek következnek – mondta.

A magyar kormány családpolitikai intézkedéseinek legfőbb célja, hogy az 1981 óta tartó negatív demográfiai trendet meg lehessen fordítani

– hangsúlyozta. Hozzátette: a jelenlegi 1,5-1,6 körüli termékenységi arányszám a korábbiakhoz képest javulást mutat, de még mindig csak a „munka” mintegy felét sikerült elvégezni, 2030-ra szeretnék megfordítani a csökkenő trendet.

Az államtitkár egyben célként fogalmazta meg a magyar érdekképviseletek további erősítését mindenütt, ahol magyar közösségek élnek.

A mintegy 12 ezer taggal rendelkező határon túli magyar pedagógusszervezetek teljes egészében a magyar kormány fenntartásával működnek és a szintén a nemzetpolitika keretében meghirdetett programok is a magyar közösségeket szolgálják, segítik – sorolta az államtitkár. Hozzátette: ezeket a programokat, intézkedéseket a 2010 óta folyamatos stabil kormányzásnak köszönhetően tudják végigvinni.

Az államtitkár értékelése szerint olyan történelmi pillanatnak lehetünk részesei, amely optimizmusra ad okot, hiszen hamarosan ismét növekvő magyar gazdaságról, gyarapodásról lehet majd beszélni – fogalmazott.

A fiatalok problémáira ugyanakkor megfelelő válaszokat kell adni,

 mert a nemzetpolitikát csak a fiatalokkal együtt, velük együttműködve lehet tovább vinni – összegzett Potápi Árpád János.

Borítókép: Potápi Árpád János (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.