Bekeményít a tél, még hófúvás is lehet! + videó

Az északkeleti országrészben a hó vastagsága már meghaladja a húsz centit több helyen is.

Forrás: MTI, Met2023. 11. 28. 16:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kárpát-medence időjárását kedden a nyugat felől érkező ciklon határozza meg, emiatt sok a felhő felettünk, és sokfelé várható eső,

észak felé haladva vegyes csapadék, havazás.

Bekeményít a tél, északkeleten még hófúvás is lehet! (Fotó: Pexels)

Tegnap napközben egy gyenge csapadéksáv húzódott nagyjából a Mosonmagyaróvár–Békéscsaba vonalban az ország fölött, ebből főként gyenge eső (1-3 mm) esett, de a hegyvidéki területeken havazott. Így volt ez a Széchenyi-hegyen is. A Sváb-hegyen a fogasnál (kb. 400 méteren) már egyértelműen hó esett, de érdemben csak fent a Normafa környékén maradt meg a hó, ott egy-két cm volt.

Éjszaka újabb csapadéksáv érkezett, amelyből viszont már nagy területen döntően eső, de az északi tájakon havas eső, hó hullott.

Ma reggelre az Északi-középhegység északi oldalán, kiemelten Borsod északi részein, a Zemplén környékén tíz centiméter körüli, helyenként azt meghaladó hóréteg gyűlt össze – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán.

Hóvastagság ma kora reggeli állapot szerint:

Forrás: Met.hu

A Tokaji-borvidéken, a Tolcsva-patak völgyében elhelyezkedő kis településre, Erdőhorvátira például most kimondottan irigyek lehetnek a hóimádók: a zempléni kistelepülésen ugyanis már

22 centiméter a hó vastagsága.

Sátoraljaújhely szintén átlépte a húsz centimétert. Kékes követi 15 centivel, majd Mátraszentistván és Mihálygerge jön a sorban tíz centivel, Zubogyban pedig kilenccentis a hótakaró – írja cikkében az Időkép.

 

Északon további havazás várható ma még, a Zemplénben hófúvás is lehet!

Ma az északi határvidéken, valamint az Északi-középhegység magasabban fekvő részein változó intenzitással folytatódik a havazás, így a hóborítottság estig néhol elérheti, sőt meg is haladhatja a 15-20 centimétert. A kiterjedt csapadékzóna szerdára virradó éjszaka fokozatosan elhagyja térségünket. Az éjszaka folyamán a Zempléni-hegység térségében a megerősödő szél hatására hófúvás alakulhat ki. A Dunántúlon a késő esti óráktól előfordulhat egy-egy hózápor, melyből lokálisan két centiméter hó is hullhat.

Káprázatos havas este a Zemplén környékéről, a hóvastagság eléri már a 20-25 centimétert is, íme:

 

Szerda hajnaltól az Eger-Békéscsaba vonal szélesebb környezetében egy összeáramlási zóna mentén hózáporra, havazásra kell számítani, melyből három centiméter, friss hóréteg is összegyűlhet.

Kedden késő estétől Sopron környékén, illetve a Bakonyban a magasabb csúcsok közelében 70 km/h körüli lökések is előfordulhatnak – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán.

Szerdán átmenetileg szárazabb és hűvösebb légtömeg érkezik fölénk.

Nyugat felől egyre többfelé szakadozottá válik a felhőzet, eközben a csapadékzóna kelet felé helyeződik döntően esőt, északkeleten egyre több helyen vegyes halmazállapotú csapadékot okozva.

Éjszaka tovább szakadozik, csökken a felhőzet, és az első felében főként az Észak-Dunántúlon, a hajnali óráktól pedig az északkeleti harmadban fordulhat elő záporos csapadék – egyre inkább havas eső zápor, hózápor. Szerdán nagyrészt napos idő várható, de a keleti, északkeleti harmadban megmaradnak a felhők, és arrafelé helyenként havazás, hózápor is valószínű. Kedden késő délutántól a fokozatosan északnyugatira forduló szél megerősödik, éjszaka helyenként viharossá fokozódik, szerdán napközben már veszít erejéből és délire fordul.

Forrás: Met.hu

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet jellemzően –4 és +1 Celsius-fok között alakul, de a szélvédett, gyengén felhős, havas északkeleti tájakon ennél több fokkal hidegebb is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán mindösszesen már csak –2 és +4 Celsius-fok között valószínű, az északkeleti tájakon lesz a hidegebb.

 

Milotán hétfőn már 0 fok alatt maradt a maximum-hőmérséklet

Hétfőn nem érte el a csúcshőmérséklet a 0 fokot a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Milotán, így ez volt az idei szezon első téli napja – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán.

Azt írták: bár ez az ország döntő részén nem így volt, az északkeleti tájakon, főleg a Nyírségben nem emelkedett fagypont fölé a hőmérséklet egész nap.

A bejegyzéshez készített infografika szerint Milotán mínusz 0,6 fok volt hétfőn a legmelegebb órákban.

 

Bekeményít a tél Európában is már szinte mindenhol

Északon a Skandináv-félszigeten természetesen már javában abszolút tél van, többfelé 30 centimétert meghaladó hóréteggel. Ehhez meglehetősen hideg idő is társul, a Skandináv-hegységben és Lappföldön nem ritkák a –30 Celsius-fok körüli minimumok sem, sőt a finnországi Tulppioban –34,6 Celsius-fokot is mértek ma éjjel. Ennél hidegebb a finneknél novemberben utoljára 2002-ben volt, szóval ilyentájt ez még ott is elég hidegnek számít.

Délebbre az Alpokban az immáron hosszabb ideje csapadékos időjárás, praktikusan a sorozatban érkező mediterrán ciklonoknak köszönhetően szintén ütemesen hízik a hóréteg, szépen indul a síszezon. Mégpedig olyannyira, hogy ennyire havas november végére évek óta nem volt példa – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat ma a Facebook-oldalán.

Borítókép: illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.