Jelentősen változik a felvételi rendszer

Nagyon meg fog változni a felsőoktatási felvételik pontszámítási rendszere – mondta lapunknak Eszterhai Marcell, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke. Mint azt kifejtette, az intézmények több szabadságot kapnak a szabályok megalkotásában, ugyanakkor nagyobb felelősséget kell vállalniuk. Beszámolt arról is, hogy a diákszervezet széles körű felvilágosító kampányt indít az újdonságok megismertetésére.

2023. 11. 17. 5:41
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentősen megváltozik az egyetemi felvételik pontszámítási rendje – mondta a Magyar Nemzetnek Eszterhai Marcell, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke. Kijelentette, évek óta látszik a kormányzat központi szabályenyhítésre vonatkozó szándéka, ami arról szól, hogy az intézmények, illetve azok fenntartói egyre több szabadságot kapnak a saját szabályaik kialakításában, de ezért több felelősséget is kell vállalniuk. Minden egyetem másképpen működik, ahogyan a hallgatóik is különböznek, amit ha egy intézmény jól ki tud használni, azt a saját oktatásának előnyére fordíthatja – mutatott rá.

A HÖOK elnöke hangsúlyozta: a száz többletpont több intézményi szabadságot jelent, mert az egyetemek határoznak arról, hogy mire adják ezeket.

 Nem biztos – tette hozzá –, hogy egy 18 éves fiatalt csak a tanulmányi eredményei alapján kellene megítélni. Fontos szempont lehet az is, hogy milyen közösségi tevékenységet végzett, részt vett-e jótékonysági feladatokban, milyen sporteredményeket ért el vagy szerzett-e gyakorlati tapasztalatokat diákmunkában – magyarázta.
Eszterhai Marcell kijelentette: az új felvételi rendszer bonyolultabb lesz az előzőnél, de ezt is ugyanannyira érthetővé kell tenni.

 Kiemelt feladatuknak nevezte, hogy segítsék a felvételizőket és a szülőket egy kampánnyal, melyben a diákszervezet képviselői személyesen látogatnak el a középiskolákba, és elmondják, miért érdemes egyetemistának lenni, valamint milyen lehetséges buktatókra kell odafigyelni a felvételi folyamatban.

Ebben nagyon sok egyetem a HÖOK partnere lett, mivel a modellváltás eredményeként az intézmények felelősek azért, hogy mennyien jelentkeznek hozzájuk.
Az elnök úgy fogalmazott, hogy a toborzás során az új felvételi rendszer pontos üzenetei meg fognak jelenni, amit közel ezer középiskolába visznek majd el. Ezenkívül online felületeket is létrehoznak, ahol közzétesznek videóanyagokat, illetve az Universum.hu weboldalon chatbotok segítségével is elmagyarázzák, hogyan lehet és érdemes intézményt választani, miként kell a jelentkezési felületet hibátlanul kitölteni. – Sok ötletünk van, megnézzük, mire van a fiata­loknak igénye, mi fog tetszeni nekik – mondta a HÖOK elnöke. Hozzáfűzte, 

mindent meg fognak tenni, nehogy valakit azért ne vegyenek fel, mert nem értette meg az új felvételi rendszer működését.

Mint arról Varga-Bajusz Veronika, a Kulturális és Innovációs Miniszté­rium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára beszámolt, az emelt érettségi vizsga esetén minden elért százalék után egy pont jár majd a felvételin, a középszintű vizsgáért viszont csak az elért százalék kétharmada szerinti pontszámot kapják meg a diákok. Hangsúlyozta: emellett szinte minden egyetemen elismerik a nyelvvizsgát, a sportsikereket és a tanulmányi versenyeken elért eredményeket, de az intézmények saját döntése alapján akár munkatapasztalat, szóbeli felvételi, előképzettség, önkéntesség vagy valamilyen felkészítő tanfolyam elvégzése is eredményezhet többletpontokat.

 

Borítókép: Többletpontot érhet az előképzettség (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.