Leopard harckocsik dübörögnek a gigantikus magyar hadgyakorlaton

Az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred MISTRAL alegységei mellett a két hete ünnepélyesen átadott NASAMS légvédelmi rakétarendszere is bekapcsolódik az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti országos hadgyakorlatba.

Forrás: Honvédelem.hu2023. 11. 12. 11:30
Forrás: Honvédelem
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A NASAMS légvédelmi rakétaüteg katonái már bevagonírozták a technikai eszközöket a győri laktanyában olvasható a Honvédelem oldalán.

Az új felszín-levegő rakétarendszerrel az utóbbi harminc év legnagyobb magyarországi hadgyakorlata során hajtanak majd végre légvédelmi rakéta oltalmazási feladatot hétfőtől Hajdúhadházon – tették hozzá. A honlapon közölték azt is, hogy az MH Dombay Miksa 4. Területvédelmi Ezred tartalékos katonái is elkezdték felkészülésüket az Adaptive Hussars 2023 hadgyakorlatra.

Fotó: Honvédelem.hu

A gyakorlat a tartalékosok intenzív részvételével zajlik, a Magyar Honvédség aktív és tartalékos állománya közösen teljesíti a feladatait.

A 101. Területvédelmi Zászlóalj katonái Békéscsabán forgalomszabályozó képzéssel, általános lőkiképzéssel, valamint a segítségnyújtás gyakorlásával készülnek a hadgyakorlatra. A 46. Területvédelmi Zászlóalj katonái Tiszaszigeten eddigi felkészülésük alatt őrzés-védelmi feladatokat láttak el, valamint telepített Ellenőrző Áteresztő Pontot üzemeltettek – olvasható a Honvédelem.hu-n.

A közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy megnövekedett közúti forgalomra kell számítani szombattól keddig, mert a tatai dandár a hadgyakorlat részeként haditechnikai eszközeinek közúti átcsoportosítását hajtja végre.

Azt kérték az autósoktól, hogy a közúton áthaladó menetoszlop közé a behajtást lehetőség szerint kerüljék el, mert az fokozottan veszélyes.

Fotó: Honvédelem.hu

Elindultak a Leopardok is

A dinamikus mozgást és átcsoportosítást igénylő gyakorlati szituáció szerint a hátország egyik fontos útvonala a zord időjárás áldozatául esett, ezért a Leopard harckocsik nem tudták megközelíteni célállomásukat. 

A műszaki szakasz ekkor biztosította a vízi átkelést, így a tankok folytatni tudták az előrenyomulást, hogy végül elfoglalják a kijelölt védelmi terepszakaszt – írták.

Patak Péter őrnagy elmondta, arra készülnek fel, hogy a Magyarországra telepített NATO-képességeket a magyar képességekkel együtt összekovácsolják, és ezzel biztosítják a későbbi sikeres feladat-végrehajtásokat. Kiró Szilvia Kinga hadnagy kiemelte, a hadgyakorlat javítja az állomány reakcióidejét és képességét, valamint kiváló lehetőség arra, hogy az összes technikai eszközükkel gyakoroljanak és a közös munka során összekovácsolódjanak más fegyvernemmel is.

A Honvédelem által közölt galéria ide kattintva megtekintető.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Honvédelem.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.