Mutatjuk, mikor érkezik a tél – jönnek az első hópelyhek sík vidéken is + videó

Télies fordulat jön a hétvégén, jelentős havazás egyelőre nem várható, hózáporok azonban lehetnek.

Forrás: Met2023. 11. 21. 17:24
null
Kékestetõ, 2019. május 6. Fényképet készít egy férfi a Kékes csúcsát jelölõ kõrõl a hóesésben 2019. május 6-án. MTI/Komka Péter Fotó: Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kárpát-medence a következő napokban egyre inkább egy kimélyült mediterrán ciklon hátoldalára kerül, és megerősödő északias széllel hidegebb levegő érkezik fölénk.

Kedden általában erősen felhős vagy borult idő várható, az északkeleti országrészben tartósan párás maradhat a levegő, és éjszaka az Északi-középhegység és a főváros tágabb térségében köd is képződhet. Az ország délkeleti felén még több helyen lesz eső, zápor, majd a csapadéktevékenység az éjszaka első felében többnyire megszűnik, utána legfeljebb a déli határ mentén fordulhat elő gyenge eső.

Szerdán a délelőtti órákban észak felől csökken a felhőzet, a pára és ködfoltok gyorsan feloszlanak, de az ország középső sávjában erősen felhős lehet az ég, itt egy-egy zápor előfordulhat. A késő délutáni óráktól északnyugat felől fátyolfelhőzet sodródik hazánk fölé.

Az északi, északkeleti szél néhol megélénkül, éjszaka az északkeleti országrészben és a Nyugat-Dunántúlon megerősödik, szerdán napközben pedig viharossá fokozódik, de a középső országrészben a légmozgás gyenge vagy mérsékelt marad.

Forrás: Met.hu

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 1 és 6 Celsius-fok között valószínű, de az északkeleti szélvédett tájakon gyenge fagy is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán többnyire 2 és 10 Celsius-fok között alakul, a legmelegebb a középső országrészben várható.

Csütörtök hajnalban már országszerte fagyos lesz a levegő, a fagyzugokban –7, –8 Celsius-fokig is lehűlhet, de a tél valójában a hétvégén nyitja ránk az ajtót.

Pénteken északnyugat felől érkezik az a hidegfront, amely mögött hideg, sarkvidéki eredetű légtömeg árasztja el térségünket. A front felhőzetéből szórványosan alakulhat ki eső, zápor, északkeleten akár havas eső, hózáporok is lehetnek. A nyugati-északnyugati szél egyre többfelé feltámad. Ezen a napon még 5–11 Celsius-fokot mutathatnak a hőmérők.

Hétvégén megérkezik a tél

Hétvégén a front mögött gyakran szeles, egyre hidegebb időre van kilátás. Szombaton még 2 és 7, vasárnap már csak 0 és +5 Celsius-fok között alakulhatnak a maximumok, és ezen a napon hajnalban már országszerte fagyni fog.

Jelentősebb havazás egyelőre nincs kilátásban, azonban elszórtan alakulhatnak ki hózáporok a hétvége folyamán.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy a magasabb hegyeinkben már leesett az első hó, de azóta az már elolvadt.

Borítókép: illusztráció – Fényképet készít egy férfi a Kékes csúcsát jelölő kőről a hóesésben 2019. május 6-án (Fotó: MTI/ Komka Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.