Rejtélyes bűnszervezet tagja segítette a migránsokat Ausztriába

Az elkért összegeket úgynevezett Haftaro irodák kezelték.

Forrás: TEOL2023. 11. 01. 15:58
null
20230820 Hajdúszoboszló környéke Lecsaptak a rendőrök egy embercsempészre és egy csapat migránsra Hajdúszoboszlónál. Fotó: Tóth Imre TI Hajdú-Bihari Napló Fotó: TÓTH IMRE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bűnszervezet irányítójaként elkövetett embercsempészés bűntettével vádolnak egy tunéziai férfit, akinek az ügyében hétfőre tűztek ki tárgyalást a Szekszárdi Törvényszéken, ám az egyik tanú távolléte miatt azt november 30-ra elnapolták – írta a Teol.hu.

A tunéziai vádlott embercsempészés miatt 2018–2019 során a Szegedi Fegyház és Börtönben töltötte jogerős szabadságvesztését. A férfi a kitoloncolását követően Tunéziában továbbra is tagja maradt egy jelenleg ismeretlen, Törökországból irányított, hierarchikusan szervezett, konspiratívan működő nemzetközi csoportnak. A csoport célja a Törökországba menekült iraki, valamint szír állampolgárságú, hivatalos úti okmányokkal nem rendelkező migránsok a Balkán-félszigeten, majd a szerb–magyar határon át történő csempészése és illegális úton Ausztriába juttatása volt. 

Mindezt 1000–5000 euró ellenében, a bűnszervezet által biztosított sofőrökkel, valamint személygépkocsikkal. Az ügy részleteit Bajusz János sajtótitkár ismertette.

Az elkért összegeket úgynevezett Haftaro irodák kezelték, és a tényleges kifizetés a bűnös tevékenységben részt vevő ismeretlen elkövetők részére azután történt, hogy a migránsok fénykép-, illetve videófelvételekkel igazolták megérkezésüket Ausztriába. A migránsok útját Törökországtól Ausztriáig az embercsempészcsoport köztes országokban tevékenykedő, összehangoltan, konspiratívan működő ismeretlen tagjai biztosították. 

A vádlott a bűnszervezet feladatmegosztása szerint a Magyarországon beszervezett sofőrök irányításában és kifizetésében vett részt két személlyel együtt.

A vádlott volt büntetésvégrehajtási intézeti zárkatársaival kitoloncolását, illetve azok szabadulását követően internetes közösségi oldalon tartotta a kapcsolatot. A férfi 2020 áprilisában egyiküket rábírta arra, hogy segítsen a hivatalos úti okmányokkal nem rendelkező migránsok Magyarországon való átszállításában, illetve ehhez sofőrök és személygépkocsik biztosításában. Ellentételezésként sikeres szállítások esetén migránsokként 600–1000 eurót ígért a férfinak. 

Utóbbi személy ezt a lehetőséget megemlítette rokonának, aki pedig az alkalmazottjának. Ezen felül a vádlott egy másik volt zárkatársával is felvette a kapcsolatot, aki az előbbiekhez hasonlóan szintén elfogadta a vádlott ajánlatát.

Ők 2020. május 28. és június 22. között a vádlottól a WhatsApp alkalmazáson kapott utasítások és GPS koordináták alapján kilenc alkalommal összesen hatvan migránst szállítottak a szerb–magyar határtól a magyar–osztrák határ közelébe. A vádlott a szállításokért társainak összesen 28 400 eurót fizetett ki egy budapesti kávéházban ismeretlen pénzfutárok segítségével. A vádlott a kitoloncolása óta ismeretlen helyen tartózkodik, az eljárás a távollétében zajlik.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Hajdú-Bihari Napló/Tóth Imre)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.